Tervetuloa Wieniin!

Suomi toimii vuonna 2025 Etyjin puheenjohtajamaana. Niinpä tänä syksynä Wieniin on saapunut ennätysmäärä uusia työntekijöitä. Kysyimme heiltä, kuinka elämä uudessa asemamaassa on lähtenyt käyntiin.

Uudet työntekijät ryhmäkuvassa.
(Eturivi vas.): Marjo Kaller, Eeva Scheele, Katarine Lindstedt, Mari Neuvonen, Leena Saarikoski, (takarivillä vas.) Ciprian Alionescu, Aaro Tuovinen ja Tero Savonen.

Mari Neuvonen saapui Helsingin Afrikan ja Lähi-idän osastolta Etyj-suurlähettiläs Vesa Häkkisen sijaiseksi elokuun alussa. Mari on vanha puheenjohtajuuskonkari: hän on toiminut mm. Anna Lindh -säätiön hallituksen puheenjohtajana ja Suomen edustajana Välimeren Unionissa. Ulkoministeriön palveluksessa Mari on ollut jo pitkään, kokemusta on niin Euroopasta kuin Afrikasta. Mari on väitellyt Englannissa sekä opettanut siellä Bristolin yliopistossa. Vapaa-ajalla hän toivoo pääsevänsä mahdollisimman paljon luontoon liikkumaan: uimaan, pyöräilemään, hiihtämään ja laskettelemaan.

Marjo Kaller siirtyi Wieniin Brysselistä Suomen EU-edustustosta, jossa hänen vastuualueenaan olivat Aasia ja Oseania. Wienissä Marjo vetää ns. aluetiimiä, joka seuraa Etyjin työtä Ukrainassa, Moldovassa, Keski-Aasiassa, Etelä-Kaukasiassa ja Länsi-Balkanilla. Marjo on uudesta tehtävästään innoissaan, vaatiihan se jälleen uuden maantieteellisen vastuualueen haltuunottoa ja myös uudenlaista vastuuta tiiminvetäjän roolissa. Wien on Marjolle ennestään tuttu, joten asettuminen on ollut helppoa. ”Minulle parasta Wienissä ovat yksinkertaiset asiat, kuten hyvät uinti- ja metsäretkimahdollisuudet sekä rikas kahvi- ja viinikulttuuri.”

Etyj-puheenjohtajuuskauden tiedottajana toukokuussa aloittanut Eeva Scheele muutti Wieniin niin ikään Brysselistä, jossa hän työskenteli tiedottajana Suomen pysyvässä EU-edustustossa. Eeva on selkeästi löytänyt markkinaraon Suomen kansainvälisten järjestöjen puheenjohtajakausien viestijänä, sillä myös Brysselissä hänen tehtävänsä sijoittui Suomen EU-puheenjohtajakaudelle. Eevan lempiasia Wienissä on yhdistelmä luontoa ja kulttuuria: ”On uskomatonta, että voin ottaa kotiovelta raitiovaunun suoraan viinitiloille, vaeltaa Kahlenbergin vuorelle ihailemaan maisemia ja päättää illan vaikka konserttiin”.

Elokuun alussa vaihtui myös Itävallan puolustusasiamies ja sotilasedustaja. Eversti Tero Savosen tehtävät jakautuvat sekä Etyj-delegaatioon että kahdenväliseen yhteistyöhön Itävallan kanssa. Edellisessä tehtävässään hän toimi Maasotakoulun operaatiopäällikkönä Lappeenrannassa. Terolla on vankka kokemus operatiivisista sekä kansainvälisistä tehtävistä. Aiemmin hän on palvellut mm. Kosovossa, Afganistanissa sekä Saksassa. Perheeseen kuuluu uunituore vaimo Sylvia. Liikunnallinen pari rakastaa erityisesti ulkoilua.

Katarine Lindstedt siirtyi Wieniin sisäministeriöstä. Hänellä on pitkä tausta sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton kysymysten parissa työskentelystä. Wienissä Katarine hoitaa poliittis-sotilaallisen ulottuvuuden ei-sotilaallista puolta, nk. rajat ylittäviä uhkia – eli kysymyksiä, jotka liittyvät mm. rajaturvallisuuteen, lainvalvontaviranomaisyhteistyöhön, kyberiin sekä terrorismin torjuntaan. Muutto Wieniin on ollut Katarinelle hyvin mieluisa: ”Wien on eloisa ja iloinen kaupunki, jossa niin kulttuuri kuin vaikkapa luonnonvesissä uiminen Tonavassa ovat aivan pyörämatkan päässä.”

Leena Saarikoski aloitti Etyj-delegaatiossa elokuussa poliittis-sotilaallisen ulottuvuuden tiiminvetäjänä. Leena siirtyi Wieniin Helsingistä, jossa hän työskenteli Etyj-vastuuvirkamiehenä turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikössä. ”Aloitin Etyj-deskinä samana päivänä, kun Suomi valittiin Etyj-puheenjohtajaksi vuonna 2021. Euroopan turvallisuustilanne ja siitä käytävä keskustelu näytti silloin varsin erilaiselta”, toteaa Leena.

Aaro Tuovinen saapui Wieniin Helsingistä ja aloitti elokuussa Etyjin talous- ja ympäristöulottuvuuden neuvonantajana. Ulkoministeriön ITÄ-osasto on tullut vuosien varrella Aarolle tutuksi, siellä erityisesti Keski-Aasiaan liittyvät tehtävät. Kokemusta on kertynyt myös Venäjä-yksikön poliittisessa tiimissä sekä Barentsin euroarktisen neuvoston avustavan vastuuvirkamiehen tehtävässä. Etyj on täysin uudenlainen haaste. Vapaa-ajalla Aaro viihtyy pitkillä ulkoiluretkillä niin luonnossa kuin kaupungilla tai epävirallisissa illanvietoissa ystävien ja kollegoiden kanssa.

Ulkomaanvahvistuksemme Ciprian Alionescu on työskennellyt neljä vuotta Wienissä Romanian pysyvässä edustustossa. Syyskuun alussa hän aloitti erityisneuvonantajana Suomen ACMF:n (Etyjin neuvoa-antava hallinto- ja talouskomitea) puheenjohtajiston tiimissä. Suomi aloittaa tapansa mukaan ACMF:n puheenjohtajuuden kolme kuukautta ennen Suomen 2025 Etyj-puheenjohtajakauden virallista alkua - ja Ciprian odottaa innolla jännittävää syksyä. ”Työskentelen hienon tiimin kanssa, ja kaikki kollegat ovat ottaneet minut hyvin vastaan”, sanoo Ciprian, joka oli jo mukana Suomen jalkapallojoukkueessa Wienin Diplomatic Cupissa tämän vuoden toukokuussa. Jalkapallon lisäksi Ciprian haluaa vapaa-ajallaan jatkaa Wienin upean kulttuuritarjonnan tutkimista ja nauttia Itävallan luonnosta 7-vuotiaan poikansa seurassa.

Se, että Wienissä viihdytään, ei yllätä, onhan kaupunki jo useaan otteeseen valittu maailman mukavimmaksi kaupungiksi elää.
Toivotamme kaikille uusille wieniläisille onnea ja menestystä uusiin tehtäviin!