Suurlähettiläs Pirkko Hämäläinen maakuntamatkalla Linzissä

Lähettiläs Pirkko Hämäläinen tapasi maakuntavierailun aikana Ylä-Itävallan maaherran Thomas Stelzerin (ÖVP), Linzin pormestarin Klaus Lugerin (SPÖ) sekä paikallisten yritysten ja yliopiston edustajia. Samassa yhteydessä pidettiin vuosittaiset kunniakonsulipäivät.

Pormestari Klaus Luger, lähettiläs Pirkko Hämäläinen, lähetystöneuvos Christian Heikkinen ja kunniakonsuli Alois Froschauer
Pormestari Klaus Luger, lähettiläs Pirkko Hämäläinen, lähetystöneuvos Christian Heikkinen ja kunniakonsuli Alois Froschauer

Ylä-Itävallan kunniakonsuli Alois Froschauer oli järjestänyt yhteistyössä edustuston kanssa tiiviin ohjelman, joka sisälsi niin politiikkaa, taloutta kuin kulttuuria.

Ylä-Itävalta on pandemian murheenkryyni, mutta talous kukoistaa

Lähettiläs tapasi vierailun aikana Ylä-Itävallan maaherran Thomas Stelzerin (ÖVP) sekä Linzin pormestarin Klaus Lugerin (SPÖ), joiden kanssa hän puhui mm. pandemiatilanteesta. Osavaltiossa on muuta maata enemmän rokotekriittisiä, ja viikoittaiset mielenosoitukset koronatoimia vastaan ovat arkipäivää. Rokoteprosentti on Itävallan alhaisin (65,55 %). Pandemiasta huolimatta talous kukoistaa, työttömyyttä ei käytännössä ole, pikemminkin kaupunki kärsii työvoimapulasta. Linz on entinen teollisuuskaupunki, joka on viime vuosina panostanut erityisesti talouden digitalisoimiseen ja ohittanut Wienin digitalisaation linnakkeena.

Pormestari Luger kertoi suunnitelleensa jo kaksi vuotta sitten matkaa Linzin ystävyyskaupunkiin Tampereelle ja oli erityisen kiinnostunut kuulemaan Helsingin Slush-tapahtumasta, sillä Linzin start-up-ala on vilkas ja dynaaminen, ja Slush varmasti kiinnostava verkostoitumispaikka nuorille yrittäjille. Kaupunkikehityksen näkökulmasta myös Helsinki olisi Linzille kiinnostava vierailukohde.

Yllättävän paljon yhteistä

Lähettiläs tapasi illallisella myös yliopiston ja yritysten edustajia sekä osallistui suomalaisarkkitehtien Kaija ja Heikki Sirénin suunnittelemassa Brucknerhausissa pidettyyn Camilla Nylundin ja pianisti Helmut Deutschin konserttiin, joka oli samalla Nylundin debyytti talossa. Konserttisalin seiniä koristivat linziläisen taiteilijan Jennifer Hrubyn ”Finnland”-valokuvanäyttelyn ihastuttavat luontokuvat. Ilta huipentui kunniakonsuli Froschauerin yhteistyössä kansainvälisen kulttuuri- ja talousfoorumin kanssa (Internationales Kultur- und Wirtschaftsforum) järjestämään vastaanottoon, johon oli kutsuttu myös Ylä-Itävallassa asuvia suomalaisia. ”Suomella ja Ylä-Itävallalla on paljon samankaltaisuuksia”, todettiin kiitospuheissa yhteen ääneen.

Kunniakonsulipäivillä tiivis agenda

Vuosittain järjestettävät kunniakonsulipäivät pidettiin maakuntamatkan yhteydessä. Kunniakonsulit kuulivat edustuston yhteenvedot ajankohtaisista asioista, kansalaispalveluasioista sekä maakuvatyöstä ja viestinnästä. Lisäksi lähetystöneuvos Christian Heikkinen piti kiitosta saaneen esityksen, jossa vedettiin yhteen Suomen historian tärkeimmät etapit. Werner Merzeder (Business Finland) esitteli Business Finlandin painopisteitä, ja suomalais-itävaltalaisen kauppakamarin johtaja (FINNCHAM) Johannes Axnix johdatteli konsulit keskusteluun siitä, kuinka suomalaisyrityksiä voisi tukea paremmin myös maakunnissa.

Teksti: Petra Hedman