Suomen uusi kunniakonsulaatti avattiin juhlallisesti Klagenfurtissa 4.5.2022

Avajaisiin osallistui myös Kärntenin maaherra Peter Kaiser.

Suurlähettiläs Pirkko Hämäläinen ja kunniakonsuli Daniela Stein
"Olen iloinen ja otettu uudesta tehtävästäni", sanoi uusi kunniakonsuli Daniela Stein (oik.)

Kunniakonsulit ovat Suomen silmät ja korvat maakunnissa”, totesi suurlähettiläs Pirkko Hämäläinen avajaispuheessaan. Lähetystö ei voi toimia kaikkialla Itävallassa. Kunniakonsulit tuntevat alueensa ja ovat yleensä hyvin verkostoituneita. Erityisen arvokkaita kumppaneita he ovat lähetystölle silloin, kun halutaan edistää taloudellista yhteistyötä eri alueilla. Koronapandemian alkumetreillä kunniakonsulit olivat korvaamaton apu lähetystölle, erityisesti maaliskuussa 2020, kun Suomessa asuvat kansalaiset piti saada turvallisesti ja ripeästi palaamaan Suomeen rajojen yllättäen sulkeutuessa.

Kärntenin uutta kunniakonsulaattia johtaa nyt varsinainen monitoiminainen: Daniela Stein. Stein on perustanut Kärnteniin aktiivisille naisille, yrittäjille ja naisjohtajille suunnatun poliittisesti riippumattoman talousverkoston. Hän järjestää workshoppeja, tarjoaa lisäkoulutusta, toimii mentorina ja edistää siten tasavertaisia mahdollisuuksia edetä uralla.  Tasa-arvon edistäminen on tunnetusti myös Suomelle ydinasia. Uudella konsulilla ja Suomella on siis jo nyt paljon yhteistä!

Steinin mukaan Kärntenillä on tarjota erinomaista slow food –perinnettä juustolla täytettyjen taikinataskujen (Kärntner Kasnudel) tai hiivakakun (Reindling) myötä sekä kestävän kehityksen mukaista matkailua, mutta se kerää pisteitä myös korkean teknologian maakuntana erityisesti teollisuuden alalla. ”Toisaalta me tarvitsemme vielä paljon yhteiskuntapoliittista kehitystä”, toteaa Stein. Suomella on varmasti paljon annettavaa tasa-arvon, koulutuksen ja ympäristönsuojelun saralla.

Haluan jatkaa edeltäjäni Josef Weinländerin arvokasta työtä. Tiedän omasta kokemuksesta, kuinka tärkeitä verkostot ovat, erityisesti ulkomailla ollessa. Niinpä kutsunkin kaikki Kärntenin suomalaiset mukaan laajentamaan yhdessä kanssani tätä pientä, mutta hienoa verkostoa”.

Avajaisvieraat maaherra Peter Kaiseria myöten olivat otettuja suomalaisesta lohivoileipäkakusta ja emännän itsensä leipomista korvapuusteista. Lähtökohdat hedelmälliseen yhteistyöhön ovat siis erinomaiset!

Teksti: Petra Hedman/ Sl Wien