Laboratoriotyön tärkeys keskiössä Suomen CND-sivutapahtumassa

Suomi järjesti 19.3. yhdessä Viron ja YK:n huumausaine- ja rikosasioiden toimiston (UNODC) laboratorion kanssa huumausainetoimikunnan (CND) vuosikokouksen ohessa sivutapahtuman, jonka aiheena oli turvallisuus huumausainetyössä (”Handling dangerous opioids: keeping our officers safe!”). 

Pirkko Hämäläinen ja UNODC:n laboratorioiden johtaja Justice Tettey

Suomi on ollut laboratoriotyön tärkeyden puolestapuhuja jo kauan. Suomi myös tukee taloudellisesti UNODC:n laboratorion toimintaa. ”Laboratoriotyön luotettavuus ja laatu ovat keskeisessä asemassa, kun halutaan suojella kansanterveyttä, varmistaa rikosoikeusjärjestelmän lahjomattomuus ja siten suojella ihmisoikeuksia”, totesi suurlähettiläs Pirkko Hämäläinen avaussanoissaan. Nykymenetelmillä saadaan tietoa huumeiden yleisyydestä uusillakin tutkimusalueilla, kuten esim. jätevesitutkimuksessa Suomessa ja Virossa on tehty. Erityistä huolta tuottavat uudet synteettiset opiaatit, jotka pakottavat tarttumaan niiden aiheuttamiin vaaroihin huumeiden käyttäjille ja pohtimaan uusia tapoja ehkäistä huumekuolemia. Samalla on pidettävä huolta huumeiden parissa työskentelevien turvallisuudesta. 

Onnettomuuksien ehkäisemiseksi on erityisen tärkeää, että työntekijöillä on käytössään asianmukaiset varusteet sekä tietoa ja koulutusta vaaratilanteita varten. Tärkeää on myös määritellä kansalliset turvallisuusohjeet etulinjan virkamiehille yhteistyössä kaikkien toimijoiden – poliisihallituksen, terveysviranomaisten ja rikosteknisen laboratorion – kanssa, kuten fentanyylien tullessa maailman markkinoille Suomessa tehtiin.

Interaktiivisessa sivutapahtumassa yleisö pääsi itse tutustumaan uusimpiin laitteisiin ja varusteisiin UNODC:n laboratoriotyöntekijöiden opastuksella. Tapahtuma keräsi runsaasti osallistujia, olihan aihe äärimmäisen kiinnostava ja ajankohtainen.