Kunniakonsulikokous 2020

Koronakriisin takia keväästä syksyyn siirretyt Suomen kunniakonsuleille Itävallassa suunnatut päivät pidettiin lopulta Linzin sijaan Wienissä 8.9.2020. Konsuleille tarjottiin tiivis tietopaketti niin talouspuolelta, konsuliasioista kuin maakuvatyöstäkin sekä vierailu Itävallan suomalaistaustaiseen TietoEvryyn.

Kunniakonsulipäiville osallistuivat kunniakonsulien lisäksi myös puolisot ja avustajat.
Kunniakonsulipäiville osallistuivat kunniakonsulien lisäksi myös puolisot ja avustajat.

Kunniakonsulikokoukseen osallistuivat kunniakonsuleiden lisäksi konsulien puolisot sekä varsinkin koronakriisin aikana tärkeässä asemassa olleet kunniakonsulien avustajat. Päivän avasi suurlähettiläs Pirkko Hämäläinen, joka veti yhteen Suomen kuulumisia mm. koronakriisin hoidossa. Suurlähettiläs toivotti samalla lämpimästi tervetulleeksi kunniakonsuleiden joukkoon Tirolin ja Voralbergin osavaltioissa keväällä aloittaneet uudet Suomen kunniakonsulit. 

Konsuliasioista vastaava Päivi Naderer kertasi kiireisen kevään tapahtumia ja totesi, että koronaan liittyvät kyselyt ovat edelleen arkea edustuston asiakaspalvelussa. Suomalaisessa yritysmaailmassa kriisi halutaan nähdä myös mahdollisuutena, painotti Business Finlandin Werner Merzederin esityksessään. Suomella on vahvaa osaamista mm. kestävän kehityksen mukaisessa energiateollisuudessa, 5G:ssä ja logistiikassa. Nyt on aika toimia! Suurlähetystön Team Finland -koordinaattori Petra Hedman kertoi Suomen maakuvatyöstä. Suomi tunnetaan Itävallassa erityisesti koulutuksen mallimaana, mutta maa haluaa profiloitua myös kestävän kehityksen edelläkävijänä. Viime vuosina Suomi on niittänyt mainetta myös maailman onnellisimpana maana. Hyvästä maineesta on hyötyä yrityksillekin. FinnCHAM Austrian puheenjohtaja Johannes Axnix kertoi yhdistyksen toiminnasta ja haastoi kunniaonsulit pohtimaan mahdollisia yhteistyökuvioita.

Lounaalla vieraat kuulivat Itävallan maataloudesta, aluekehityksestä ja turismista vastaavassa ministeriössä osastojohtajana toimivan Isabella Plimonin yhteenvedon Itävallan innovatiivisista teknologioista ja biotaloudesta.

Suurlähetystö oli järjestänyt puolisoille ja avustajille oman ohjelman. Tähän kuului vierailu kahvila Ihanassa, jossa vieraat saivat maistella Hätälä Oy:n kalaa ja kahvilan omia korvapuusteja. Viehättävästä kahvilasta matka jatkui suomalaisen muotoilun pariin. FinnShopin omistaja Heidi Kollegger-Salama ja lamppuja valmistavan Secto Designin edustaja Marianne Dobcak johdattivat vieraat suomalaisen muotoilun saloihin.

Iltapäivällä osallistujat vierailivat suomalaistaustaisen IT-alan yrityksen TietoEvry Austrian upeissa toimitiloissa Millennium-tornin 40. kerroksessa ja kuulivat esityksen, jossa puhuttiin ketterien organisaatioiden (agile organisations) eduista, esineiden internetistä (Internet of Things) ja yhteiskunnan digitaalisesta muutoksesta.

Päivä huipentui pienimuotoiseen vastaanottoon suurlähettilään residenssissä, jossa nuoret artistit Sanna Matinniemi (sopraano) ja Mennan Berveniku (piano) ilahduttivat yleisöä Dvorakin, Merikannon ja Stolzin sävelin.

Kunniakonsulit ovat edustustolle tärkeä linkki Itävallan eri alueisiin ja osavaltiotason politiikkaan ja samalla osa Team Finland –verkostoa. Yhteistyötä halutaan tiivistää entisestään.

www.businessfinland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://finncham.at/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
www.finnshop.at/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://finnsideaut.at(Linkki toiselle web-sivustolle.) 
www.facebook.com/ihanakahvilabaari/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
www.tieto.com/at/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Teksti: Petra Hedman