Koulutus ja COVID-19: haasteet ja mahdollisuudet

Wienin suurlähetystö järjesti maailman opettajien päivänä 5.10. yhteistyössä Itävallan teollisuusliiton (Industriellenvereinigung) ja Business Finlandin kanssa webinaarin aiheesta COVID-19 ja koulutus: mahdollisuudet ja haasteet. Paneelikeskustelun tarkoituksena oli tarkastella mennyttä puoltatoista vuotta niin poliittisesta, taloudellisesta kuin pedagogisesta näkökulmasta ja vaihtaa kokemuksia tästä haasteellisesta ajasta maiden koulutusasiantuntijoiden kesken.   

Webinaarin keskeiset kysymykset olivat: kuinka maat ovat selviytyneet pandemian haasteista koulutuksen saralla, mitä positiivista pandemia on tuonut mukanaan, mitkä ovat seuraavat askeleet ja miltä tulevaisuuden koulu näyttää.

Suurlähettiläs Pirkko Hämäläinen avasi tilaisuuden toteamalla, että kriisi voidaan nähdä myös mahdollisuutena kyseenalaistaa totuttuja toimintatapoja, tilaisuutena uudistua ja tarkastella koulutusta eri näkökulmasta. Koulutusjärjestelmät ovat erilaisia, yhden maan järjestelmää ei voi yksinkertaisesti kopioida toiseen maahan, mutta ajatustenvaihdosta on aina hyötyä.

Koulutuswebinaariin osallistui nimekkäitä asiantuntijoita molemmista maista:

  • Iris Rauskala, Itävallan koulutus-, tiede- ja tutkimusministeriö, digitalisaatiohankkeen johtaja, entinen opetusministeri (virkamieshallituksessa 2019), jolla on suomalaistausta (isä on suomalainen)
  • Tina Dworschak, Itävallan teollisuusliitto, koulutusasiantuntija (Neustart Schule)
  • Heinz Knasar, Graz International Bilingual School, vararehtori ja IT-asiantuntija
  • Jouni Kangasniemi, Education Finland, ohjelmajohtaja
  • Tuija Lindström, DigiOne, projektiasiantuntija
  • Ari Myllyviita, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu, opettaja ja opettajankouluttaja

Webinaarin avasivat sls Pirkko Hämäläinen ja teollisuusliiton pääsihteeri Christoph Neumayer. Tilaisuuden juonsi Der Standard –lehden toimittaja ja politologi Eric Frey.

Suomella on Itävallassa vankka maine koulutuksen mallimaana. Siitä kertoo myös Der Standard- lehden webinaarista kertovan artikkelin otsikko ”Mitä Itävalta voi oppia Suomen koulutusjärjestelmästä?”  Suomen koulutusjärjestelmä on huomattavasti joustavampi kuin Itävallan: opettajilla on valta päättää siitä, mitä ja miten he opettavat. Opetuksen siirtyminen verkkoon kertaheitolla oli Itävallalle suurempi muutos kuin Suomelle. Valmiudet etäopetukseen olivat Suomessa jo olemassa, Itävallassa pandemia on lisännyt kertaheitolla ymmärrystä etäopetuksesta ja sen tuomista mahdollisuuksista sekä konkreettisesti parantanut koulujen digitaalista infrastruktuuria. Molemmissa maissa myös vanhemmat olivat ratkaisevassa asemassa pandemian alussa: oppilaat, jotka saivat tukea vanhemmiltaan, selviytyivät paremmin.

Webinaarin tarkoitus oli vaihtaa ajatuksia pandemian opetuksista, erilaisista toimintatavoista ja esitellä samalla tulevaisuuden ratkaisuja, kuten esim. DigiOne-alustaa. Webinaari keskittyi peruskoulutukseen, jonkin verran sivutiin myös ammattikoulutusta. Webinaari vahvisti Suomen jo ennestään erinomaista mainetta koulutusmaailmassa. Hienoa oli, että Itävallan koulutusministeriössä digitalisaatiohanketta johtava Rauskala saatiin mukaan keskustelemaan ja kuulemaan digitalisaation hyödyntämisestä suomalaisessa koulutusmaailmassa. Vantaan kaupungin DigiOne-konsepti herätti kiinnostusta, sillä samat aiheet ovat pöydällä myös täkäläisessä opetusministeriössä, vaikka digitalisaatiokeskustelu Itävallassa keskittyykin vielä perusinfrastruktuurin ja kokonaiskonseptin suunnitteluun.

Pandemia tuli niin suurena yllätyksenä, etteivät panelistit uskaltaneet juurikaan ennustaa tulevaisuutta. Selvää on, että ratkaisevassa asemassa ovat avoimet verkkoympäristöt sekä aktiivinen yhteistyö eri toimijoiden välillä. Ja loppujen lopuksi kaiken keskiössä on lapsi, jossa parhaimmillaan syttyy kipinä elinikäiseen oppimiseen (Kangasniemi) ja jolle koulu antaa eväät pärjätä elämässä, tapahtui mitä tahansa (Rauskala).  

Webinaariin ilmoittautui 125 henkilöä, osallistujia oli noin 95 min. kestävässä keskustelussa parhaimmillaan 85. Osallistujia oli niin ministeriöistä, yliopistoista, kouluista kuin koulutushallinnosta sekä teollisuuden alalta.

Linkit

Der Standard -lehden artikkeli:
https://www.derstandard.at/story/2000130264530/was-oesterreich-vom-finnischen-bildungssystem-lernen-kann(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Neustart Schule:
https://neustart-schule.at/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Esittely DigiOne-alustasta:
https://www.youtube.com/watch?v=tFqyI97HLt0(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tapahtuman tallenne: