IAEA:n Cornel Feruta EU-HOMS -lounaan kunniavieraana
Suurlähettiläs Pirkko Hämäläisellä oli 2.9. ilo emännöidä Wienin kansainvälisten järjestöjen EU-lähettiläiden lounasta residenssissään.
Kunniavieraana oli IAEA:n pääsihteerin virkaa toimittava Cornel Feruta. Läsnä oli myös Suomen Iranin-suurlähettiläs Keijo Norvanto, sillä lounaalla yksi keskustelun aiheista oli IAEA:n Iran-raportti, johon suurlähettiläs Norvanto toi näkökulmia Teheranista.
IAEA:n piirissä edessä ovat kiireiset viikot. Ensi viikolla alkaa IAEA:n hallintoneuvoston kokous, heti sen jälkeen vuorossa on IAEA:n yleiskokous. Lounaalla esillä olivatkin erityisesti aiheet, joista keskustellaan seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana. Suurinta kiinnostusta suurlähettiläiden keskuudessa herätti Iranin ydinsopimuksen (JCPOA) tulevaisuus. EU-maat ovat sitoutuneita ydinsopimuksen jatkamiseen ja toivovat Iranin olemaan valmis tähän.
Maakuvatyötä parhaimmillaan tuki kokki Tero Räsäsen loihtima lounas, joka oli yhdistelmä itävaltalaista ja suomalaista keittiötä ja noudatti EU-puheenjohtajuuden moton ”Kestävä Eurooppa – kestävä tulevaisuus” linjaa. Kaikilla suurlähettilään tarjoamilla lounailla periaatteena on tarjota lähialueella tuotettua ruokaa, mahdollisuuksien mukaan luomua. Vieraat saivat nauttia alkupalaksi kolmella eri tavalla valmistettua lohta: graavi-, jääkellarin- ja suutarinlohta sekä luomulihasta tehtyä lihakeittoa lounaissuomalaisella klimpillä eli itävaltalaisille tutuilla knöödelillä. Pääruoaksi oli lämminsavulohta kanttarellikastikkeella höystettynä. Ahvenanmaan pannukakku luumuilla täydensi maakuntakierrosta ja toimi herkullisena jälkiruokana. Juomana tarjoiltiin itävaltalaisen Wimmer-Czerny –viinitilan luomuviinejä.
Suomalainen design oli vahvasti läsnä kattauksissa. Pyöreät pöydät oli katettu tutuilla Arabian tuotteilla, pöytiä koristivat Marimekon kankaat. Ilo kiireisen diplomaatin silmälle!
Teksti: Petra Hedman