IAEA:n Cornel Feruta EU-HOMS -lounaan kunniavieraana

Suurlähettiläs Pirkko Hämäläisellä oli 2.9. ilo emännöidä Wienin kansainvälisten järjestöjen EU-lähettiläiden lounasta residenssissään.

Kuvassa (vas.): Suurlähettiläs Keijo Norvanto, suurlähettiläs Pirkko Hämäläinen ja IAEA:n Cornel Feruta. Kuva: Harald Klemm

Kunniavieraana oli IAEA:n pääsihteerin virkaa toimittava Cornel Feruta. Läsnä oli myös Suomen Iranin-suurlähettiläs Keijo Norvanto, sillä lounaalla yksi keskustelun aiheista oli IAEA:n Iran-raportti, johon suurlähettiläs Norvanto toi näkökulmia Teheranista.

IAEA:n piirissä edessä ovat kiireiset viikot. Ensi viikolla alkaa IAEA:n hallintoneuvoston kokous, heti sen jälkeen vuorossa on IAEA:n yleiskokous. Lounaalla esillä olivatkin erityisesti aiheet, joista keskustellaan seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana. Suurinta kiinnostusta suurlähettiläiden keskuudessa herätti Iranin ydinsopimuksen (JCPOA) tulevaisuus. EU-maat ovat sitoutuneita ydinsopimuksen jatkamiseen ja toivovat Iranin olemaan valmis tähän.

Suomainen design koristi pyöreitä pöytiä. Kuva. Harald Klemm


Maakuvatyötä parhaimmillaan tuki kokki Tero Räsäsen loihtima lounas, joka oli yhdistelmä itävaltalaista ja suomalaista keittiötä ja noudatti EU-puheenjohtajuuden moton ”Kestävä Eurooppa – kestävä tulevaisuus” linjaa. Kaikilla suurlähettilään tarjoamilla lounailla periaatteena on tarjota lähialueella tuotettua ruokaa, mahdollisuuksien mukaan luomua. Vieraat saivat nauttia alkupalaksi kolmella eri tavalla valmistettua lohta: graavi-, jääkellarin- ja suutarinlohta sekä luomulihasta tehtyä lihakeittoa lounaissuomalaisella klimpillä eli itävaltalaisille tutuilla knöödelillä. Pääruoaksi oli lämminsavulohta kanttarellikastikkeella höystettynä. Ahvenanmaan pannukakku luumuilla täydensi maakuntakierrosta ja toimi herkullisena jälkiruokana. Juomana tarjoiltiin itävaltalaisen Wimmer-Czerny –viinitilan luomuviinejä.

Suomalainen design oli vahvasti läsnä kattauksissa. Pyöreät pöydät oli katettu tutuilla Arabian tuotteilla, pöytiä koristivat Marimekon kankaat. Ilo kiireisen diplomaatin silmälle!

Teksti: Petra Hedman