“Fun Facts on Finland” EU Kids –päivillä St. Pöltenissä

Mitä headbanger-emoji kertoo Suomesta, mitä tekemistä Clash of Clansillä on Suomen kanssa ja miksi suomalaiset on jo toistamiseen valittu maailman onnellisemmaksi kansaksi? Entä millainen on suomalaisten koululaisten arvosana-asteikko ja mitä ylioppilaskokelaat tekevät viimeisenä koulupäivänään?

Edustusto osallistui 12.6. Ala-Itävallan pääkaupungissa St. Pöltenissä vuosittain järjestettävään EU Kids Dayhin, jonka mottona oli ”Entdecke das Geheimis Europas!” (Löydä Euroopan salaisuus!).  Noin 800 11–15 –vuotiasta lasta ja nuorta 17 lähialueen koulusta osallistui tapahtumaan, jonka tarkoituksena on tuoda Eurooppa lähemmäksi nuoria, esitellä Euroopan monipuolisuutta ja vahvistaa positiivista kuvaa EU:sta. EU-maiden edustajia kutsuttiin pitämään workshopeja, joissa nuoret pääsivät tutustumaan maan kulttuuriin, perinteisiin, ruokaan ja kieleen. 

Nelisenkymmentä 14-vuotiasta osallistui lehdistö- ja kulttuurikoordinaattori Petra Hedmanin ja kk-harjoittelija Janne Heikkisen pitämään workshopiin ”Fun facts on Finland”. Workshop koostui lyhyen yleisvideon lisäksi työpisteistä, joissa ryhmät joutuivat ratkomaan Suomeen liittyviä tehtäviä. Koululaiset joutuivat mm. pohtimaan, mitä eri emojit kertovat Suomesta. ”Girlpower” ja ”kahvikuppi” olivat vielä helppoja arvata, mutta ”sisu”-emoji miellettiin helposti agressiiviseksi kivisateeksi ja äitiyspakkauksesta kertovaa emojia arvattiin mm. lapseksi jääkaapissa (!). 

Toisessa pisteessä ryhmä joutui kuvien perusteella arvaamaan, keitä kuvien esittämät ”suomalaiset” Valtteri Bottaksesta ja joulupukista Saimaan-norppaan ovat. Angry Birds ja pelihahmot tunnistettiin parhaiten, mutta kyllä formulakuskimme ja Samu Haberkin mainintoja saivat. Musiikkikisaan osallistui jopa hämmästyttävän hyvin kertosäkeitä tunnistavia nuoria. Tehtävänä oli kertoa, tunnistaako melodian ja tietääkö jopa esiintyjän nimen. Sunrise Avenuen Hollywood Hills tunnetaan Itävallassakin mainiosti.

Suomen- ja saksankielisten sanojen yhdistäminen osoittautui odotetusti vaikeaksi tehtäväksi. Suomi ja Finnland, posti ja die Post, pankki ja die Bank olivat vielä helppoja yhdistää, mutta bussi, der Bus, pusu ja Bussi pistivät pään pyörälle. Nuoret saivat tehtäväksi myös miettiä, mikä suomalaiset saa onnelliseksi. Sodan puuttuminen sekä sauna, järvessä uiminen ja hiihtäminen saivat monta mainintaa. 

Parasta tunnin kestävässä workshopissa taisi kuitenkin olla tietokilpailu, johon saattoi osallistua kännykällä. Kahdeksan kinkkisen kysymyksen kisan voitti nimimerkki ”Ibitza” (mikä puolestaan kertoo jotain itävaltalaisnuorten poliittisesta valveutuneisuudesta ;-)). Palkinnoksi Ibitza sai Suomen mustaa kultaa eli rasian salmiakkia. 


Kiitettävästi mukana olleet huumorintajuiset ja mukavat nuoret vahvistivat tunnetta siitä, että nuoriin kannattaa ja pitää panostaa. Ensi vuonna uudestaan!

Lisätietoa aiheesta:
www.eu-kidsday.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)