Coronaläget i Australien

Även de sista inresebegränsningarna på grund av koronapandemin slopas i Australien fr.o.m. 6.7.2022. Masktvång har till största delen slopats. Mask ska fortfarande användas på serviceställen inom hälso- och sjukvården, såsom räntetestningsplatser och apotek, samt i fordon i kollektivtrafik.

Ankomst till landet

Medborgare och innehavare av giltiga viseringar kan resa in i Australien.

Australian avstår från alla inreserestriktioner till följd av coronapandemin från och med den 7 juli 2022. Från och med den 7 juli 2022 krävs det inte längre något digitalt Covid-19 intyg eller infyllande av blanketten Digital Passenger Declaration av personer som kommer till Australien.

Se visa instruktioner här. (Länk till en annan webbplats.)

Läs de australiska myndigheternas noggranna instruktioner.(Länk till en annan webbplats.)

 

Transittrafik

Transittrafik är tillåten, om växlingstiden är mindre än 8 timmar och utbytet inte kräver att man lämnar transit-området. Myndigheternas anvisningar om transitering(Länk till en annan webbplats.).

Om din transittid varar längre än 72 timmar måste du också ha ett visum(Länk till en annan webbplats.).

 

Utresa från Australien

Från och med 1.11.2021 behöver Australiens medborgare och personer som är fast bosatta i landet och som har fått  Covid-19 vacciner som godkänts av Australien inte längre något särskilt tillstånd för utresa.

 

Rörelsefrihet inom Australien

Australiens delstater och territorier beslutar själva om sina rörlighetsrestriktioner, så väl inom dem som mellan dem. På grund av coronapandemin kan läget och restriktionerna ändras plötsligt och utan förvarning. Här hittar du de senaste uppgifterna indelade enligt delstat och territorium: Australian Interstate Quarantine website(Länk till en annan webbplats.).

 

Hälsovård och tjänster

Använding  av munskydd kan vara obbligatorisk i olika delstatater om och när Covid-19 infektionsionsrisk ökar.  Delstater och territorier beslutar själva om sina karantänsregler, hälsovårdsåtgärder, tjänster och sanktioner.

Länkar till begränsningar i rörelsefrihet, karantänsbestämmelser och information om tjänster hittar du på den här engelskspråkiga webbplatsen.(Länk till en annan webbplats.)

 

Beskickningens kundbetjäning

Finlands ambassad betjänar kunderna med tidsbokning från måndag till fredag kl. 9.30 –12.30. Se förteckningen över lokala helgdagar som påverkar öppettiderna här.

 

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till [email protected] och be att få det gjort.