Smart cities -konsepti avaa Australian kaupungit uusille teknologiaratkaisuille

Australian kaupunkien aktiivisuus smart cities -konseptin alla on houkutteleva mahdollisuus suomalaiselle osaamiselle. Yleisesti maailman asuttavimmiksi rankatut australialaiset kaupungit ja osavaltiot haluavat kehittää huipputeknologian käyttöä tehokkuuden ja viihtyvyyden lisäämiseksi. Eri smart city -strategioiden alla tehdään merkittäviä pilotointeja ja investointipäätöksiä. Samalla Australia joutuu tuomaan valtaosan teknologiasta, sillä kotimaista kilpailua ei eri smart city -sektoreilla ole yhtä paljon, kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Tutkimus- ja konsultontiyritys Gartner on arvioinut maailmanlaajuisen älykkään kaupunkikehityksen markkinan ylittävän arvoltaan biljoona Yhdysvaltojen dollaria vuonna 2019 ja vuoden 2026 loppuun mennessä nousevan jopa 3,48 biljoonaan Yhdysvaltojen dollariin. Markkinan nopea kasvu näkyy erinomaisesti myös Australiassa.

Osana vuoden 2016 vaalikampanjointia Australian liittohallitus julkisti 50 miljoonan dollarin Smart Cities and Suburbs -ohjelman.  Ohjelman avulla tuetaan hankkeita, jotka auttavat Australian kaupunkeja toimimaan paremmin teknologian avulla.

Ratkaisuja etsitään kaikenkokoisiin kaupunkeihin ympäri Australiaa. Esimerkiksi Adelaide, Brisbane, Melbourne, Sunshine Coast, Sydney, Ipswich ja Newcastle kehittävät kykyään käyttää uutta teknologiaa strategisesti.

Australian liittovaltion älykkäät kaupungit -ohjelma ulottuu kolmen vuoden ajalle vuosien 2016–17 ja 2018–19 aikana. Ohjelman mukaista rahoitusta voidaan käyttää esimerkiksi jätehuollon parantamiseen tai ympäristöjen elinvoimaisuuden kehittämiseen.

Australian 2020-luvun kaupunkien tavoitteena on olla tuottavia ja tavoitettavia, mutta myös ihmisten elinoloihin ja palveluihin on kiinnitettävä huomiota. Esimerkiksi kaupunkien liikenneruuhkat, töiden ja palveluiden huono saavutettavuus, talojen hintojen kallistuminen sekä lisääntyneet saasteet vähentävät elämänlaatua kaupungeissa. Näihin ongelmiin etsitään ratkaisuja ohjelman kautta.

Liittovaltio ja sen rahoitus on kuitenkin vain minimaalinen osa Australian smart cities – älykkäät kaupungit – liikehdintää. Toisaalta jo nyt maailman parhaat asuinkaupungit – Sydney, Melbourne, Adelaide – investoivat aktiivisesti säilyttääkseen asemansa maailman kaupunkien välisessä kilpailussa. Toisaalta taas kakkos- tai kolmoskategorian australialaiskaupungit – esimerkiksi Newcastle, Ipswich, Sunshine Coast, Gold Coast, Launceston – haluavat säilyttää elinvoimansa kehittämällä uuden teknologian palveluja ja käyttämällä teknologiaa vanhojen palveluiden tehostamiseen.

Australian älykkäät kaupungit -suunnitelmassa esimerkkitapauksena mainitaan Macquarie Park, bisneskeskittymä Sydneyn läheisyydessä. Teknologian, viestinnän ja biolääketieteen keskittymä tuottaa paljon työllisyyttä alueelle.

Älykkäät kaupungit -ohjelman tavoitteet.

Älykkäät kaupungit -ohjelman tavoitteet.

Suomalaisten yritysten tilaisuus on nyt

Australiassa on alkamassa selkeä smart cities -buumi. Ipswich, Newcastle ja Sunshine Coast ovat strategisesti jo varsin pitkällä, kun taas Melbournessa resurssit ovat kunnossa. Adelaide investoi rohkeasti kilpaillakseen Sydneyyn ja Melbourneen nyt suuntaavista yritysinvestoinneista. (Liitteessä on esimerkkejä siitä, mitä eri kaupungit Australiassa parhaillaan smart city -konseptin alla tekevät.)

Australian kaupunkien suunnitelmia ja kokeiluja

Australian Smart Communities Association (ASCA) on alan toimijoiden tärkein yhteenliittymä. Myös Suomen Canberran suurlähetystö on ASCAn jäsen.

Ensimmäinen suomalainen smart cities -delegaatio matkaa Australiaan ja Uuteen-Seelantiin helmi-maaliskuun vaihteessa 2018. Suomalaisilla yrityksillä onkin nyt otollinen tilaisuus tarttua Australian smart cities -mahdollisuuksiin ennen kuin muut valtaavat markkinat.

Antti Niemelä
Elina Asikainen