EU:s förbindelser med Australien på agendan i Helsingfors

Australiens utrikesminister Alexander Downer, utrikesminister Erkki Tuomioja och kommissionens representant, vice generaldirektör Karel Kovanda vid presskonferensen. Olika aspekter av partnerskapet mellan EU och Australien stod på agendan den 26 september då utrikesminister Erkki Tuomioja i egenskap av ordförande för EU:s råd mottog sin australiske kollega Alexander Downer till ett utrikesministermöte mellan EU och Australien i Helsingfors. Mötet var ett trojkamöte för EU-ordförandeskapet, rådets sekretariat och Europeiska kommissionen.

"Mötet var mycket lyckat och täckte alla tänkbara aspekter av samarbetet mellan EU och Australien", konstaterade minister Tuomioja. Han underströk vikten av goda relationer mellan EU och Australien. "Australien är ett mycket likasinnat land och en god partner för Europeiska unionen", sade han. Diskussionerna berörde många områden där EU och Australien samarbetar politiskt och ekonomiskt, inte enbart inom ramen för internationella organisationer utan även på regional nivå.

Utrikesminister Downer informerade journalisterna om att diskussionerna främst hade fokuserat på kampen mot terrorism och samarbetet mellan EU och Australien när det gäller utbyte av information och underrättelser. Han betonade särskilt Afghanistan. "Situationen i Afghanistan är en fråga som angår oss alla, inte enbart på grund av att både Australien och vissa EU-länder har trupper i Afghanistan", sade han. Afghanistan har haft ett synnerligen svårt år och soldater från flera av länderna i styrkan under FN-mandat har mist livet. Han var djupt bekymrad för länderna vars trupper verkar i de turbulenta områdena i södra Afghanistan. "Vi kan inte låta vissa länder bära bördan ensamma, utan vi måste fortsättningsvis minska deras arbetsbörda", sade han.

Downer berättade att diskussionerna även berörde regionalt samarbete i Sydostasien för att främja stabiliteten i områden såsom Salomonöarna, Indonesien och Östtimor. Han konstaterade att Australien är redo att spela en konstruktiv roll även i behandlingen av Kinas växande globala inflytande.

 

Webbutsändning av presskonferensen(Linkki toiselle web-sivustolle.)