Australiasta voi tulla suomalaisyritysten Eldorado

Australian kaivosteollisuus tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Kuva: iansand Australian kaivosteollisuus tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Kuva: iansand(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Australian erittäin vankka, muista länsimaista poikkeava talouskehitys on jatkunut. Viimeisen vuoden aikana maan talous on kasvanut yli neljä prosenttia, ja kaivannaisbuumia elävässä Länsi-Australiassa kasvu on ollut peräti 14,5 prosenttia. Suomalaisyritysten mahdollisuuksille Australian talousnäkymät lupaavat muhkeita aikoja, mikäli ne osaavat tarttua kysyntään ja sen luomiin mahdollisuuksiin.

Australian tilastoviraston julkistamat uusimmat talousluvut yllättivät tarkkailijat odotettuakin paremmilla viesteillään. Maa on kirinyt perinteisten länsimaiden kärkeen huimilla luvuillaan muiden OECD-maiden kamppaillessa talousvaikeuksien kanssa. Australian vuosikasvu maaliskuusta 2011 maaliskuuhun 2012 asettui yli neljän prosentin päätyen lukemaan 4,3.

Kasvu on kaksijakoista, sillä se keskittyy ennen kaikkea kahteen kaivannais- ja muuta raaka-ainebuumia kokevaan osavaltioon Queenslandiin ja Länsi-Australiaan. Viimeksi mainitussa kasvu oli hurjat 14,5 prosenttia ja Queenslandissakin 7,5. Vielä edellä mainittujakin osavaltioita paremmin pärjäsi vain 220 000 asukkaan Pohjoisterritorio, jonka kasvuprosentti oli kokonaista 16,9.

Australian talouden kasvu on nimenomaisesti kaivannaisjohtoista. Kaivannaissektori kasvoi koko maan tasolla 9,2 prosenttia vuodessa, kun teollisuustuotanto puolestaan kutistui samana aikana. Maan muissa, perinteisen talousrakenteen osavaltioissa kasvu onkin ollut huomattavasti pienempää, mutta niissäkin on useita lupaavia liiketoimintamahdollisuuksia erityisesti cleantech- ja it-aloilla.

Vuosikymmenten kasvu, vuosisadan investoinnit

Talouskasvu perustuu Kiinan ja Intian aiheuttamaan voimakkaaseen kysyntään sekä mineraalien vuosikymmeniä kestävään tarjontaan. Joiltakin osin nykyvarannot kestävät nykyisellä hyödyntämistahdilla yli sata vuotta. Kasvua kaivosteollisuuden ja öljy- ja kaasusektorien osalta on siis odotettavissa vähintäänkin vuosikymmeniä.

Kasvunäkymiin pohjautuen Australiassa on nyt menossa investointibuumi, jollainen nähdään vain kerran vuosisadassa. Investointiprojekteja on meneillään tai suunnitteilla yli 900 miljardin Australian dollarin (yli 700 miljardia euroa) edestä, joista kaksi kolmasosaa liittyy kaivos- ja öljy- ja kaasusektoreihin ja niiden infrastruktuurihankkeisiin. Buumin odotetaan kestävän seuraavat viisi vuotta.

Myös Australian kauppatase on paras yli sataan vuoteen. Australian talouselämä suhtautuukin myönteisesti tuleviin näkymiin, vaikka kulutuskysyntä ja pörssiarvot ovat kääntyneet laskuun. Euroopan talouskriisin vaikutusten arvioidaan pahimmissakin skenaarioissa jäävän rajallisiksi.

Erinomainen tilaisuus suomalaisyrityksille

Mikäli suomalaisyritykset osaavat tarttua Australian mahdollisuuksiin, voi maasta tulla niille todellinen Eldorado. Runsaiden investointien lisäksi maan markkinoiden etuna on, että niillä toimitaan englanniksi ja normaalin länsimaisen järjestelmän olosuhteissa.

Erityisen hyvät mahdollisuudet avautuvat kaivos-, öljy- ja kaasusektorin alihankkijoille ja teknologiatoimittajille. Länsi-Australian tärkein vientituote on rautamalmi ja Queenslandin hiili, joiden lisäksi investoinnit erityisesti nesteytettyyn maakaasuun ovat huomattavia. Edellä mainittujen osavaltioiden lisäksi huomionarvoinen on myös Etelä-Australia, jonka hankkeet muodostavat 10 prosenttia maan kaivos-, öljy- ja kaasusektorin panostuksista.

Toinen merkittävä investointikohde on infrastruktuuri. Australiassa panostetaan voimakkaasti rautatieverkostoon ja satamiin, joka tarjoaa mahdollisuuksia suomalaisille logistiikka- ja rakennusalan toimijoille. Muita suomalaisyrityksille otollisia aloja ovat asuin- ja tuotantotilojen rakentaminen, Cleantech-sektori erityisesti vedenkulutuksen tehostamisen ja energiatehokkuuden osalta sekä uusiutuvan energiatuotannon ratkaisut.

energia
kauppa