Australian talouskasvu jatkuu nousujohteisena

Australian BKT kasvoi markkinaodotusten mukaisesti 0,6 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Rautamalmin ja kivihiilen markkinahintojen laskeminen on heikentänyt ulkomaankaupan vaihtosuhdetta. Osavaltiotasolla talouskasvun ykkösveturiksi on noussut Pohjoisterritorio alkuvuoden lähes 10 prosentin kasvulla.

Pohjoisterritorio Pohjoisterritorion kasvu oli vuositasolla vajaat 33 prosenttia. Kuva: Sweet One, ccby 2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Vuoden 2013 ensimmäisen nejänneksen päättyessä Australian talouden kasvuvauhti oli vuositasolla 3,1 prosenttia. The Economist arvioi Australian BKT:n kasvavan tänä vuonna 2,8 prosenttia ja 3,1 prosenttia vuonna 2014. Luvut ovat hieman Australian keskuspankin (Reserve Bank of Australia) vastaavia lukuja suuremmat. Samainen julkaisu pitää Australiaa myös yhtenä vahvimmista kehittyneiden maiden talouksista.

Ensimmäisellä neljänneksellä vaihtotaseen alijäämä kaventui kahdella prosentilla 14,7 miljardiin Australian dollariin (AUD) eli 3,9 prosenttiin BKT:sta. EU pysyi Australian kolmanneksi tärkeimpänä kauppakumppanina Kiinan ja Japanin jälkeen.

Rautamalmin ja kivihiilen markkinahinnat ovat tulleet jonkin verran alaspäin huipustaan, mikä on heikentänyt ulkomaankaupan vaihtosuhdetta eli talouden vientihintojen suhdetta tuontihintoihin. Ensimmäisellä neljänneksellä vaihtosuhde laski 2,7 prosenttia ja vuositasolla 13 prosenttia. Tästä huolimatta se on silti 17 prosenttia yli viime vuosikymmenen keskiarvon.

Kasvussa alueellisia eroja

Osavaltiotasolla talouskasvun veturiksi on noussut Pohjoisterritorio lähes kymmenen prosentin kasvulla ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Vuositasolla kasvua oli vajaat 33 prosenttia. Seuraavana tulee viime vuoden ykkösveturi Länsi-Australia, jossa ensimmäisen neljänneksen kasvu oli vain puoli prosenttia (mutta vuositasolla reilut 14 prosenttia). Muissa osavaltioissa kasvu on huomattavasti pienempää tai jopa negatiivista (Tasmania).

Vähittäismyynnillä, autokaupalla sekä rakennussektorilla mitattu kysyntä on ollut alkuvuodesta latteaa siitä huolimatta, että vähittäismyynti kasvoi tammikuussa 0,9 prosenttia nousten näin kolme prosenttia viime vuotta korkeammaksi. Autoteollisuus arvioi viime vuoden myynnin kasvaneen reilut 10 prosenttia vuodesta 2011 ja saavuttavan uuden ennätyksen 1,1 miljoonalla myydyllä uudella autolla.

Työttömyysaste on pysynyt vakaasti 5,4 prosentissa. Inflaatio oli alkuvuonna 2,3 prosentin tasolla ja sen arvellaan pysyvän alle 2,5 prosentissa pitkälle vuoteen 2015.

Australian dollari (AUD) on pysynyt vahvana. Euroa vastaan se on noin yhdeksän prosenttia kaikkien aikojen huipusta. US-dollarin kanssa se on ollut pariteetin yläpuolella jo pitkään ja on vain seitsemän prosentin päässä kaikkien aikojen huipusta.

Liitteet: EU-Delegation: AUSTRALIAN QUARTERLY ECONOMIC REPORT – MARCH 2013

Tuomas Vepsä