Australialta neljänneksen lisäys innovaatiobudjettiin

Australian hallitus julkisti uuden innovaatiopoliittisen linjauksensa 12. toukokuuta. Budjettivuodelle 2009–2010 esitetään tieteeseen ja innovaatioihin noin 25 prosentin lisäpanostus kuluvaan vuoteen verrattuna. Australia painottaa huippututkimuksen lisäämistä, liike-elämän innovaatiohalukkuuden aktivoimista sekä kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön vahvistamista.  

Australia hallitus julkisti 12. toukokuuta 2009 - samana päivä kuin ensi budjettivuoden budjettiesityksen - uuden innovaatiopoliittisen linjauksensa. Sen nimenä on: Powering Ideas: An Innovation Agenda for the 21st Century. Linjauksen aikajänne ulottuu vuoteen 2020, ja se on vastaus viime vuoden syyskuussa julkistetun Australian innovaatiojärjestelmää ja -politiikkaa koskeneen selvitysraportin suosituksiin. Budjettivuotta 2009–2010 (1.7.2009–30.6.2010) koskevassa budjettiesityksessä tieteeseen ja innovaatioihin ollaan panostamassa noin 8,5 miljardia Australian dollaria (noin 4,7 miljardia euroa), mikä merkitsee 25 prosentin lisäystä kuluvaan budjettivuoteen verrattuna.

Innovaatiolinjaus määrittelee kansalliset innovaatioprioriteetit, toimenpiteet julkisrahoitteisin tutkimustoiminnan uudistamiseksi ja laajentamiseksi, kannustimet erityisesti pk-yritysten innovaatiotoiminnan rohkaisemiseksi, tavat edistää innovaatioita ruokkivaa yhteistyötä sekä kansallisesti että kansainvälisesti sekä innovaatiopolitiikan hallinnoinnin parametrit.Julkisrahoitteisin tutkimuksen fokusoimiseksi linjaus täsmentää seuraavat kansalliset innovaatioprioriteetit tai innovaatiotoiminnan tavoitteet:

  • Julkisilla varoilla tuetaan korkealaatuista tutkimusta, joka vastaa kansallisiin haasteisiin ja avaa uusia mahdollisuuksia.
  • Australialla on vahva kaarti ammattitaitoisia tutkijoita sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.
  • Innovaatiojärjestelmä ruokkii tulevaisuuden teollisuudenaloja ja varmistaa australialaisen tutkimuksen kaupallistamisesta saatavan hyödyn.

  • Uusien teknologioiden, prosessien ja ideoiden entistä tehokkaampi jakaminen lisää innovaatioita läpi talouden ja erityisesti pk-yrityksiin fokusoituen.

  • Innovaatiojärjestelmä kannustaa yhteistyöhön sekä tutkimusyhteisön sisällä että tutkijoiden ja teollisuuden välillä.

  • Australialaiset tutkijat ja yritykset ovat entistä enemmän mukana kansainvälisessä T&K-yhteistyössä.

  • Julkisen sektorin eri tasot tekevät yhteistyötä innovaatiojärjestelmässä innovaatiopolitiikan kehittämiseksi.

Julkisrahoitteisen tutkimustoiminnan kehittämiseksi hallitus tulee lisäämään huippututkimusta tekevien tutkijaryhmien lukumäärää sekä kannustamaan yliopistojen tutkimushankekohtaista yhteistyötä, pienten yliopistojen keskinäistä tutkimusyhteistyötä sekä liike-elämän tarpeisiin pohjautuvaa tutkimusta.

Tutkimukseen suuntautuvia opiskelu-uria kehitetään ja lisätään. Tutkijoiden apurahajärjestelmää vahvistetaan. Hallituksen tavoitteena on lisätä innovoivien yritysten osuutta Australian liike-elämässä 25 prosentilla seuraavan vuosikymmenen aikana muun muassa 09/10-budjettiesityksessä mainittujen Clean Business Australia -, Clean Energy Initiative - ja Climate Change Action Fund -ohjelmien kautta.

Pk-yritysten innovointia kannustetaan tuplaamalla pk-yritysten T&K-verokannustin ja innovointiin tarvittavan riskipääoman saatavuuden varmistamiseksi hallitus tekee yhteistyötä maan rahoitussektorin kanssa. Julkisen sektorin innovaatiokykyä kehitetään muun muassa julkisten hankintojen piirissä ja tiedonhallinnassa.

Hallitus harkitsee Australian patenttijärjestelmän uudistamista innovaatioiden, kaupan ja investointien edistämiseksi. Bio- ja nanoteknologioiden hallintoa ja säätelyä parannetaan ihmisten luottamuksen ja näiden teknologioiden käytöstä saatavien hyötyjen lisäämiseksi.Tiedeyhteisön, julkishallinnon ja liike-elämän yhteistyötä kannustetaan.

Innovaatioita ruokkivan kansainvälisen yhteistyön edistämiseksi muun muassa Australian tutkimusneuvoston apurahoja ollaan avaamassa myös kansainvälisten hakijoiden saataville. Pääministerin johtamaa tiede- ja innovaationeuvostoa vahvistetaan, ja federaatio- ja osavaltiotason politiikkakoordinaatiota parannetaan. Australian innovaatioministeriön virkamieskunnassa uuden linjauksen valmistuminen koetaan erittäin tärkeäksi virstanpylvääksi paitsi itse sisällöllisen innovaatiopoliittisen työn kannalta myös vakaan rahoituksen varmistamiseksi ko. hallinnonalalle.

Keskeisimmäksi asiaksi koko linjauksessa koetaan kansainvälisen innovaatioyhteistyön vahvistaminen. Vaikka Australia on korkeakoulutuspalveluiden viennin suurvalta, australialaisen huippututkimuksen ja innovaatiotoiminnan kansainvälisten yhteyksien vahvistamisessa on työsarkaa.

Innovaatioministerin Suomen-vierailua odotetaan

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen on kutsunut Australian innovaatioministeri Kim Carr'in vierailulle Suomeen. Ministeri Carr on hyväksynyt vierailukutsun, ja hänen matkustusaikataulustaan riippuen vierailun toivotaan toteutuvan kuluvan vuoden aikana.