Australia näyttää välttävän taantuman

Australian hallitus ja keskuspankki ovat jatkaneet päättäväisin ottein finanssikriisin taloudellisten vaikutusten hillintää. Kansainvälisten talousennusteiden mukaan maa tulee välttämään taantuman. OECD:n mukaan kasvu on ensi vuonna 1,7 prosenttia. Pitkään suurinumeroisesti kasvaneessa taloudessa kasvun painumisen alle kahden prosentin sanotaan kuitenkin jo tuntuvan taantumalta.

Globaalin finanssi- ja talouskriisin myötä Australian talous jatkaa yhä hidastuvan kasvun tiellä. OECD:n 25. marraskuuta  julkaiseman talouskatsauksen mukaan aussi-talouden kasvu jää kuluvana vuonna 2,5 prosenttiin ja hidastuu ensi vuoden kuluessa 1,7 prosenttiin ennen uutta nousua vuonna 2010. IMF:n ja Australian valtiovarainministeriön ennusteet ovat samansuuntaisia, keskuspankin ennuste astetta pessimistisempi. 

Kaikki ennusteet varoittavat kuitenkin yhä hidastuvan kasvun riskistä. Taantuma oltaisiin kuitenkin reilusti välttämässä. 

Vähittäiskauppa on hiipumassa samoin kuin esimerkiksi uusien moottoriajoneuvojen myynti, rakennuslupien määrä ja asuntolainoitus. Viime kuukausiin saakka kasvussa ollut työllisten määrä on nyt tippumassa. Kaikissa talousennusteissa työttömyyden odotetaan lisääntyvän tämänhetkisestä 4,3 prosentista kuuden prosentin tienoille vuoteen 2010 tultaessa. Tämä merkitsisi noin 200 000 työpaikan menetystä Australian työmarkkinoilla seuraavan vuoden-puolentoista kuluessa. 

Kauppataseen ylijäämä valopilkkuna 

Erityisenä valopilkkuna hidastuvassa taloudessa on pysynyt kauppataseen ylijäämä; peruuntuvista tai pienenevistä tilauksista huolimatta Australian kaivannaisten vienti tuntuu voimakkaasti halventuneen Australian dollarin myötä edelleen vetävän. Australian pörssikurssit ovat viimeisten viikkojen aikana sahanneet laskusuuntaisesti USA:n ja Kiinan talousuutisia ja Aasian pörssikehitystä seuraillen. Uutiset Citigroupin tukipaketista nostivat pörssi-indeksin 25. marraskuuta suurimpaan päivänousuun 11 vuoteen. 

Talouskasvun hidastuminen ja sen myötä inflaatiohuipun ohittaminen ovat syrjäyttäneet inflaatiopaineet keskuspankin agendalta: lokakuisen prosenttiyksikön pudotuksen jälkeen ohjauskorkoa laskettiin vielä marraskuun alussa 0,75 prosenttiyksikköä tämänhetkiseen 5,25 prosenttiin. Rahoitusmarkkinoiden todetaan faktoroineen laskelmiinsa yli 50 prosentin todennäköisyydellä jopa yli yhden prosenttiyksikön koronlaskun vielä joulukuussa. OECD antoi talouskatsauksessaan siunauksensa ohjauskoron laskusuunnalle.  

Tukea ympäristöä säästävien autojen kehittämiseksi 

Vallitsevassa tilanteessa hallitus on jatkanut 14. lokakuuta julkistamallaan elvytyksen (10,4 miljardia Australian dollaria eli noin 5,2 miljardia euroa) linjalla: maan vaikeuksiin ajautuneelle autoteollisuudelle luvattiin seuraavan 13 vuoden aikana yhteensä 6,2 miljardin dollarin tukiaiset erityisesti ympäristöystävällisempien autojen kehittämiseksi, ja federaatiohallitus jakoi maan kunnille 300 miljoonaa dollaria lisäavustuksia. 

Nyt marraskuun viimeisenä viikonloppuna kokoontuva Australian osavaltioiden ja territorioiden pääministereiden yhteiskokous federaatiotason johdon kanssa päättänee 11 miljardin Australian dollarin tukipaketista federaatiolta osavaltioille. Julkista infrastruktuurirakentamista on tarkoitus kiihdyttää ensi vuoden alkupuolelta lähtien käyttämällä lähemmäksi 30 miljardia dollaria hyvinä aikoina kasvatettujen valtion budjetin ulkopuolisten rahastojen varantoja. 

Seuraavan budjettivuoden alkuun eli 1. heinäkuuta 2009 suunniteltuja veroleikkauksia aikaistettaneen kalenterivuoden alkuun, ja työttömyyskorvausjärjestelmää tarkistettaneen. Hallitus varautuu tarpeen mukaan toiseen fokusoituun elvytyspakettiin ensi vuoden puolivälin tienoilla, kun ensimmäisen elvytysaallon tulokset alkaisivat olla nähtävissä. 

Budjettivuoden (1. heinäkuuta 2008–30. kesäkuuta 2009) puolivälintarkastuksessa 5. marraskuuta hallitus tarkisti budjetin ylijäämäodotetta reilusti alaspäin. Taustalla on erityisesti 14. lokakuuta julkistettu elvytyspaketti sekä valtion arvioidun tulokertymän pieneneminen 6,2 miljardilla Australian dollarilla erityisesti viennin kasvun hidastumisen myötä. Budjettivuoden alussa juhlitusta ennätyksellisestä 21,7 miljardin dollarin ylijäämästä on valtiovarainministeriön laskelmien mukaan jäljellä enää reilu 5 miljardia dollaria. Valtiovarainministeriö laskee tuleville budjettivuosille edelleen laskevia ylijäämiä. 

Kritiikkiä oppositiolta

Oppositio, joka vielä reilu kuukausi sitten antoi lähes varauksettoman tukensa hallituksen kriisinvastaisille toimenpiteille, syyttää nyttemmin hallitusta holtittomasta taloudenhoidosta ja maan puhumisesta taantumaan. Negatiivisen talouskasvun mahdollisuutta ensi vuoden alkupuolella on jo väläytelty. Yksi yksityinen taloustutkimuslaitos näkee valtiontalouden painuvan alijäämäiseksi jo seuraavaan budjettivuoteen tultaessa. 

Pääministeri taipui 26. marraskuuta parlamenttikeskustelussa ensimmäisen kerran toteamaan, että "väliaikaisen" budjettialijäämän mahdollisuus on olemassa ja että hallitus on valmis lainanottoon, jos taantuman välttäminen sitä vaatii. Keskuspankin pääjohtaja on todennut lainanoton olevan keskuspankin näkökulmasta täysin hyväksyttävissä, mikäli siihen on todellista syytä elvytystarpeita ajatellen. Hän on kuitenkin korostanut, että elvytyksen tulee olla tarkasti suunnattua. 

Australia kannattaa protektionisminvastaista linjaa 

Australia on tyytyväinen G20-aktiivisuuteen globaalin finanssi- ja talouskriisin taltuttamisessa. Pääministeri Rudd hankki itselleen näkyvyyttä ainakin kotikentällään mainostamalla olleensa ajamassa läpi USA:n poliittisen johdon suuntaan G20-formaatin kutsumista kokoon huipputasolla kriisin tiimoilta. Australia piti Washingtonin huippukokousta 15. marraskuuta historiallisena jo sen kokoonpanon ansiosta: johtavat teollisuusmaat, nousevat taloudet ja kehitysmaat kokoontuivat tasavertaiselta pohjalta hakemaan ratkaisuja kaikkia koskettavaan kriisiin. 

Periaatteelliselta kannalta Australia on Washingtonin loppuasiakirjan suhteen erityisen tyytyväinen sitoutumiseen sääntöperusteiseen, markkinasuuntautuneeseen lähestymistapaan kansainvälisten talous- ja kauppasuhteiden hoidossa. Australian ministerien on todettu olleen aktiivisia Washingtonin ja sen jälkeen APEC-huippukokouksen tiimoilla protektionismin vastaisen sitoumuksen ja vahvan WTO/DDA-signaalin saamiseksi sisällytetyiksi kokousten loppuasiakirjoihin. G20-toimintasuunnitelmassa on pitkälti huomioitu pääministeri Ruddin YK:n yleiskokouksessa 25. syyskuuta pitämässä puheessa peräänkuuluttamat toimenpiteet, mihin Australiassa luonnollisesti ollaan tyytyväisiä.

G20-seurannan ja -jälkihoidon suhteen Australiankin katseet kohdistuvat nyt erityisesti Isoon-Britanniaan ensi vuoden G20-vetäjänä ja Lontoon seurantakonferenssin isäntänä. Tuolloin puheenaiheina lienevät erityisesti kriisin aiheuttama työttömyys ja muut sosiaaliset vaikutukset; finanssikriisinä alkaneen kehityskulun poliittiset vaikutukset kovenevat. 

Edustuston tilannearvio 

Australian talous on hyvinä vuosina kerättyjen varantojen ansiosta vahvempi toimimaan talouskriisin vaikutusten hillitsemisessä kuin useimmat muut OECD-maat. Federaatiobudjetin ylijäämän hupenemisesta tehdään federaatioparlamentissa poliittista teatteria. OECD:hän totesi varsin selkeästi talousennusteessaan arvioivansa Australian federaatiobudjetin pysyvän ylijäämäisenä kriisin läpi. Samaa totesi opposition taholta hieman yllättäen ex-pääministeri John Howardin valtiovarainministeri Peter Costello. 

Pääministeri Kevin Ruddin hallituksen elvytystoimet kaikkinensa vaikuttavat vähemmän kokonaisvaltaisilta tai tulevaisuuteen suuntautuneilta kuin EU-komission ehdotus. Ruddin elvytystoimien osana ei ainakaan tähän mennessä ole korostettu innovaatioita, yrittäjyyttä tai vihreitä investointeja. 

Joka tapauksessa aussitalous vaikuttaisi pysyvän kasvun puolella. Jo pitkään suurinumeroisesti kasvaneessa aussitaloudessa BKT-kasvun painumisen alle kahden prosentin sanotaan jo tuntuvan taantumalta.