Minister Väyrynen reser till Peru, Argentina och Uruguay för att främja exporten

Pressmeddelande 79/2011
4.3.2011

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen reser till Peru, Argentina och Uruguay den 6-11 mars för att främja exporten. Syftet med besöket är att öka och diversifiera Finlands handelsförbindelser och ekonomiska förbindelser med de tre länderna.

De viktigaste temana för Väyrynens besök är samarbetet inom skogs-, energi-, gruv-, service- och innovationssektorerna. I Peru finns på programmet också lanseringen av två regionala utvecklingssamarbetsprogram. Företagsdelegationen på 25 personer som följer med på resan består av företrädare för miljö-, energi- och skogssektorerna, meteorologi, maskin- och varvsindustri samt konsult- och finanssektorn. Finpro har svarat för sammanställningen av företagsdelegationen.

I Peru är minister Väyrynens värd landets minister för utrikeshandel och turism Eduardo Ferreyros. Väyrynen träffar också landets utrikesminister José Antonio García Belaúnde samt miljöminister Antonio Brack Egg. Väyrynen deltar i Peru i öppnandet av partnerskapsprogrammen för skogssektorn samt energi- och miljösektorn mellan Finland och fyra andiska länder.

I Argentina är syftet att främja samarbets- och affärsmöjligheterna på en bred bas inom olika branscher såsom inom produktionen av förnybar energi, inom servicesamarbete samt inom metall- och teknologiindustrin. I Argentina träffar minister Väyrynen bl.a. landets utrikesminister Héctor Timerman samt flera andra ministrar. Minister Väyrynens besök är det första ministerbesöket från Finland till Argentina sedan 2002.

I Uruguay är utrikesminister Luis Almagro minister Väyrynens värd. Det är också meningen att ministern ska träffa landets president José Mujica. I Uruguay lyfts utvecklandet av samarbetet fram, bl.a. inom skogs- och energisektorerna, metall -och teknologiindustrin samt inom finansservice.

Finlands export till Peru år 2010 var ca 55 miljoner euro och importen var drygt 260 miljoner euro. De viktigaste exportprodukterna var papper och olika anläggningar. Av importen består över 90 procent av mineraler, närmast koppar och zink. Finlands export till Argentina växte förra året till ca 100 miljoner euro, när den motsvarande importen, som i huvudsak bestod av vin och frukt, blev drygt 20 miljoner euro. De viktigaste exportprodukterna är skogsindustriprodukter, maskiner och anläggningar. Finlands export till Uruguay var år 2010 sammanlagt knappt 30 miljoner euro och bestod i huvudsak av papper och maskiner. Importen från Uruguay var närmare 14 miljoner euro och bestod i huvudsak av köttprodukter samt kemikalier. Latinamerikas andel av Finlands hela utrikeshandel har varierat de senaste åren mellan 2 och 3 procent. Handelsbalansen har varit positiv för Finland.

Ytterligare uppgifter: ministerns tjänstemannasekreterare Päivi Nevala, tfn 040 753 4375, ministerns pressattaché Katri Kulmuni, tfn 0400 739 824, samt chefen för enheten för Latinamerika och Karibien Juha Virtanen tfn 09 1605 6360 eller 040 480 6057