Brasilian ja Argentiinan väliset kauppakiistat kärjistyivät

Brasilian ja Argentiinan väliset kauppakiistat alkavat näkyä kauppavaihdossa. Se on supistunut 32 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Brasilian ja Argentiinan väliset kauppakiistat saivat lisää vettä myllyyn, kun Argentiina ilmoitti alkavansa vaatia brasilialaisilta leluilta argentiinalaisia sertifikaatteja.

Aiemmin Argentiinan viranomaiset ovat hyväksyneet brasilialaiset sertifikaatit yhtäläisiksi kotimaisten kanssa. Toimenpide vaikeuttaa brasilialaisten lelujen maahantuontia Argentiinaan sekä heikentää niiden kilpailukykyä. Vielä viime vuonna brasilialaiset lelutuottajat pitivät hallussaan 12 prosenttia Argentiinan lelumarkkinoista. Nyt osuus on kutistunut  vaivaiseen 2 %:iin. Kiinalaiset lelut kattavat suurimman osan Argentiinan lelumarkkinoista 80 %:lla.

Kiista lelujen sertifioinnista on jatkoa Brasilian ja Argentiinan välisten kauppakiistojen sarjalle, joka alkoi viime vuoden joulukuussa. Argentiina on rajoittanut brasilialaisten tuotteiden maahantuontia mm. hyllyttämällä brasilialaisten huonekalujen automaattiset maahantuontiluvat.

Brasilia on vastannut toimenpiteisiin samalla mitalla ja alkanut puolestaan vaatia tuontilupia myös argentiinalaisilta huonekaluilta. Argentiinalaisilta leluilta ja peleiltä tullaan myös vastaavasti vaatimaan brasilialaisia sertifikaatteja joulukuusta 2009 lähtien. Myös hedelmien ja viljatuotteiden tuontilisenssejä on alettu vaatia molemmin puolin. Arvioiden mukaan Argentiinan hedelmien tuottajien tappiot ovat nousseet jo 300 000 dollariin päivässä. Valtioiden kahdenvälinen kauppa on supistunut tämän vuoden aikana peräti 32 % tämän vuoden aikana verrattuna edellisvuoteen.

Presidentit pystyivät sopimaan vain tietojenvaihdon parantamisesta

Molempien valtioiden presidentit kokoontuivat keskustelemaan tilanteesta viime viikolla. Neuvottelut eivät kuitenkaan päätyneet ratkaisuun kauppakiistojen osalta. Neuvottelujen tulokseksi jäi sopimus tuontilupien myöntämisaikojen nopeuttamisesta puolin ja toisin. Lisäksi presidentit lupasivat tiedottaa mahdollisista muista kaupanestotoimenpiteistään toista osapuolta kohtaan etukäteen.

Brasilian ulkoministeri Celso Amorim ja hänen argentiinalainen vastapuolensa Jorge Taianin tapasivat Genevessä 3. joulukuuta kehitys- ja kehittyvien maiden kauppaa käsittelevässä kokouksessa, jonka jälkeen ministerien oli tarkoitus keskustella valtioiden välisestä bilateraalisesta kaupasta uudelleen. Neuvottelut päättyivät kuitenkin tuloksettomina ja tilanteesta päätettiin keskustella Mercosurin piirissä.

Ministeri Amorimin mukaan kyseessä on pikemminkin poliittinen kiista kuin varsinainen kauppakiista. Hän sanoi brasilialaisen Valor -lehden haastattelussa, että Brasilian tarkoituksena ei ole kostaa Argentiinalle, vaan osoittaa valtioiden välisten virkatahojen koordinoinnin toimivan kehnolla tavalla.

"Maiden väliset kiistat alkavat huonosti ja päättyvät rumasti"

Tiistaina 8. joulukuuta Montevideossa Mercosurin kokouksessa valtiot päättivät Argentiinan pyynnöstä jatkaa systeemiä, jonka mukaan osalle strategisiksi katsotuista tuotteista voidaan säätää korkeampia tullitariffeja kuin Mercosurin sopimukset edellyttäisivät. Strategisiksi katsottujen tuotteiden listalle lisättiin myös 11 maitotuotetta Brasilian aloitteesta. Menettelyn oli määrä loppua ensi vuoden loppuun mennessä, mutta sitä päätettiin jatkaa aina vuoden 2011 loppuun asti. Ratkaisua Argentiinan ja Brasilian kauppakiistalle ei kuitenkaan löydetty.

Brasilian entinen Argentiinan (vuosina 1992-97) suurlähettiläs Marcis Azambuja kommentoi uusinta kiistaa toteamalla ”jokainen kiista Brasilian ja Argentiinan välillä alkaa huonosti ja päättyy rumasti”. Useimmat asiantuntijat arvioivat kommenteissaan Argentiinan olevan kiistassa suurin häviäjä. Kaupparajoitukset kun estävät maata hyödyntämästä Brasilian valtavia sisämarkkinoita.