Nya ambassadörer: Similä till Förenade Arabemiraten, Väistö till Rumänien, Lähdevirta till Vietnam, Makkonen till Ukraina, Heikkinen till Singapore och Lammila till Mexiko

Republikens president har den 21 januari utnämnt följande nya ambassadörer:

Ilkka-Pekka SimiläUtrikesrådet Ilkka-Pekka Similä blir chef för ambassaden i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, från den 1 september 2011. Similä flyttar över till Abu Dhabi från utrikesministeriets handelspolitiska avdelning, där han sedan 2007 har tjänstgjort som enhetschef. Similä, som kom till utrikesministeriet 1989, har vid ministeriet arbetat på handelspolitiska och politiska avdelningen samt på avdelningen för utvecklingssamarbete. Han har tjänstgjort i finländska beskickningar, på ambassaderna i Wien och Kairo samt på Finlands ständiga representation i Genève som chef för handels- och ekonomisektorn åren 2004-2007.

Ulla VäistöChefen för ambassaden i Mexico, utrikesrådet Ulla Väistö, blir chef för ambassaden i Bukarest, Rumänien, från den 1 september 2011. Väistö har varit chef för Finlands ambassad i Mexico sedan 2007. Väistö kom till utrikesministeriet 1976 och har utöver Mexiko tjänstgjort vid ambassaderna i Bryssel, Wien, Bonn och Paris samt vid Finlands ständiga representation i Strasbourg. Vid ministeriet har Väistö arbetat på handelspolitiska, politiska och administrativa avdelningen. Åren 2004-2007 var hon chef för administrativa avdelningen och åren 2001-2004 utrikesministeriets personaldirektör.

Kimmo LähdevirtaUtrikesrådet Kimmo Lähdevirta blir chef för ambassaden i Hanoi, Vietnam, från den 1 september 2011. Lähdevirta är för närvarande minister vid Finlands ambassad i Peking, ett uppdrag som han har haft sedan 2007. Lähdevirta kom till utrikesministeriet 1990 och har tjänstgjort i olika uppgifter på handelspolitiska och politiska avdelningen. På politiska avdelningen har han bland annat varit chef för enheten för säkerhetspolitik och för enheten för Europakorrespondenten. Lähdevirta har tjänstgjort vid Finlands ständiga FN-representation i New York och vid ambassaden i London.

Arja MakkonenUtrikesrådet Arja Makkonen blir chef för ambassaden i Kiev, Ukraina, från den 1 september 2011. Makkonen flyttar över till Kiev från Moskva, där hon sedan 2007 har haft uppdraget som ambassadens minister. Makkonen inledde sin karriär vid utrikesministeriet 1989. Vid ministeriet har hon tjänstgjort på avdelningen för utvecklingssamarbete, handelspolitiska avdelningen och Europaavdelningen samt i EU-sekretariatet. Åren 2000-2003 arbetade hon som tjänstemannasekreterare för utrikeshandelsministrarna Kimmo Sasi och Jari Vilén. Makkonen har tjänstgjort vid Finlands EU-representation i Bryssel, vid ambassaden i Kuala Lumpur och som pressråd i Paris. Åren 2003-2007 var hon ministerråd i Warszawa.

Ari HeikkinenAmbulerande ambassadören, utrikesrådet Ari Heikkinen, blir chef för ambassaden i Singapore från den 1 september 2011. Sedan 2007 har Heikkinen varit Helsingforsbaserad ambulerande ambassadör för Bosnien och Hercegovina, Makedonien och Montenegro. Karriären vid utrikesministeriet inledde Heikkinen 1987 och har sedan dess tjänstgjort vid ministeriet på östavdelningen samt på politiska och handelspolitiska avdelningen. På östlinjen och östavdelningen var Heikkinen 1998-2001 chef för enheten för den nordliga dimensionen och 2001-2004 för Rysslandsenheten. I utlandsbeskickningarna har Heikkinen tjänstgjort vid generalkonsulatet i Leningrad, vid ambassaden i Teheran och i Washington samt som chef för den politiska enheten vid ambassaden i Moskva. Åren 2004-2007 arbetade han som minister vid ambassaden i London.

Anne LammilaUtrikesrådet Anne Lammila  blir chef för ambassaden i Mexico, Mexiko, från den 1 september 2011. Lammila har sedan 2007 varit minister vid Finlands ambassad i Washington. Hon inledde sin karriär vid utrikesministeriet 1983. Vid ministeriet har Lammila tjänstgjort i olika uppgifter på handelspolitiska och politiska avdelningen och på avdelningen för Amerika och Asien. Åren 2001-2006 var hon chef för enheten för Latinamerika och Karibien. Lammila har tjänstgjort på Finlands ambassad i Paris och i Brasília, som ställföreträdare för den ständige representanten vid Unesco i Paris samt vid ambassaden i Madrid.