Suomi peräänkuuluttaa tasa-arvoa energiasektorilla

Suomi osallistui viime viikolla IRENA:n kolmipäiväiseen neuvostoon Arabiemiraateissa. IRENA (International Renewable Energy Agency) on Abu Dhabissa pääkonttoriaan pitävä kansainvälinen uusiutuvan energian järjestö, jossa Suomi on ollut jäsenenä vuodesta 2011.

Suurlähettiläs Riitta Swan ja erityisasiantuntija Kati Veijonen Suomea edustamassa.

Neuvoston tarkoituksena on seurata IRENA:n budjettia ja työsuunnitelman toteutumista, sekä keskustella jäsenmaiden kesken tärkeistä teemoista uusiutuvien energiamuotojen tiimoilta.

Suomea kokouksessa edustivat suurlähettiläämme Riitta Swanin lisäksi työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Kati Veijonen. Pitämässään puheessa Veijonen nosti esille tärkeän tasa-arvonäkökulman sekä IRENA:ssa että uusiutuvan energian alalla yleisesti: ”Heikko tasa-arvotilanne uusiutuvan energian sektorilla ei ole pelkästään tasa-arvokysymys – ennen kaikkea on kyse menetetyistä mahdollisuuksista ja potentiaalin ja resurssien hyödyntämättä jättämisestä”

Veijonen mainitsi Suomen esimerkillisen historian tasa-arvon pioneerimaana, mutta huomautti kuitenkin, että energiasektorilla tehtävää vielä riittää. Hän kertoi, että naisten puute teknisillä aloilla johtuu vinoutuneista sukupuolirooleista: naisia ei houkutella matematiikan tai luonnontieteiden pariin tarpeeksi.

Veijonen kannustikin IRENA:a näyttämään esimerkkiä kaikessa työssään, aina datan keräämisestä raportointiin ja rekrytointiin asti.