Suomi ja Arabiemiraatit: Naiset rauhanturvaajina ovat kaikkien etu

Suomen suurlähetystö Abu Dhabissa järjesti paneelikeskustelun keskiviikkona 31. lokakuuta teemalla Women, Peace and Participation: Emirati and Finnish experiences. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä UN Women in UAE- ja UAE General Women’s Union-järjestöjen kanssa, ja sen pääaiheena oli naisten kouluttaminen ja osallistuminen rauhanturvaoperaatioihin.

Suomalaisena kunniavieraana aamupäivän keskustelussa oli Suomen tasa-arvoasioiden suurlähettiläs, Anne Meskanen. Muut panelistit olivat kenraalimajuri Abdullah Al Hashimi Arabiemiraattien puolustusministeriöstä, sekä eversti Afra Al Farasi Khawla bint Al Azwar-naissotakoulusta.

Anne Meskanen on työskennellyt yhteistyössä suomalaisten rauhanturvaoperaatioiden kanssa esimerkiksi palvellessaan suurlähettiläänä Kosovossa ja Afghanistanissa. Pitämässään puheessaan hän nosti esille esimerkiksi sen, että naispuoliset rauhanturvaajat voivat toimia erinomaisina roolimalleina muille naisille paikallisissa yhteisöissä. Hän myös antoi esimerkin siitä, miten naisten on monesti helpompi lähestyä koko väestöä – miespuolisille rauhanturvaajille esimerkiksi seksuaalisesta väkivallasta puhuminen voi olla monissa kulttuureissa täysi mahdottomuus.

Annen lisäksi tilaisuudessa puheen piti myös Suomen suurlähettiläs Riitta Swan. Hän painotti Suomen pitkän rauhanturvahistorian lisäksi maamme yleistä edistystä tasa-arvoasioissa. ”Vuonna 1906 suomalaiset naiset saivat täydet poliittiset oikeudet ensimmäisenä maailmassa. Lisäksi suomalaiset naiset olivat oikeutettuja suorittamaan yliopistotutkinnon jo vuodesta 1882 lähtien,” suurlähettiläs kertoi salin täydelle yleisölle. Hän mainitsi myös Suomen perustaman kansainvälisen tasa-arvopalkinnon, ja uskoo, että myös Arabiemiraateista voisi löytyä loistavia ehdokkaita ensi vuoden palkinnon saajaksi.

Paneelissa todettiin myös, että Suomea ja Arabiemiraatteja yhdistää tavoite lisätä naisten määrää rauhanturvatehtävissä, niin sotilaina kuin siviilitehtävissäkin. Arabiemiraatit aloittaa naisille suunnatun rauhanturvaajakoulutuksen yhteistyössä puolustusministeriönsä ja YK:n kanssa. Yhdeksän arabimaata kattava koulutus on ensimmäinen laatuaan Lähi-idässä, ja UAE vaikuttaakin vilpittömän ylpeältä tästä edistysaskeleesta. Myös Suomella olisi paljon rauhanturvaosaamista, joka olisi hyödyllistä tähän koulutukseen liittyen, uskovat Anne Meskanen sekä Riitta Swan.

Kaiken kaikkiaan paneeli oli onnistunut askel kohti yhteisymmärrystä Suomen ja Arabiemiraattien välillä, rauhanturvan ja tasa-arvon parissa.