Kolmen mielikuvan Qatar

Kun illalla saapuu Qatarin pääkaupunkiin Dohaan voi hyvin kuvitella tulleensa New Yorkiin. Edessä avautuu näkymä eri värein valaistuja pilvenpiirtäjiä, joissa monissa on esillä emiirin kuva. Oman kulttuurin arvostus näkyy muun muassa upeassa islamilaisen taiteen museossa ja rakenteilla olevassa Aavikon kukka -nimisessä kansallismuseossa sekä vanhalla markkinapaikalla, soukilla.

Qatarin luonnonvarat keskiössä

Joillekin varmaan tulee ensimmäiseksi mieleen Qatarin kaasu- ja öljyvarat. Toiselle ensimmäinen mielikuva saattaa olla nykyinen Qatarin kriisi. Kolmas mielikuva voi muodostua vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskisoista.

Kaikki nämä mielikuvat ovat oikeita. Qatar on maailman suurin nesteytetyn kaasun (LNG) tuottaja ja sen maakaasuvarat ovat maailman kolmanneksi suurimmat. Lisäksi Qatarilla on 2 prosenttia maailman öljyvarannoista. Qatarin riippuvuus vain yhdestä sektorista ja sektorin hintaturbulenttisuus kätkevät sisään myös rakenteellisen ongelman. Qatarin julkinen sektori saa reilusti yli 80 prosenttia tuloistaan kaasusta ja öljystä. Nyt taloutta halutaan monimuotoistaa. Paljon on jo tehtykin, joskin työ on valtava. Tämä trendi näyttää vallitsevan koko Persianlahdella.

Toinen alueen trendi on maiden omien kansalaisten saaminen yhä laajemmin työelämään yksityiselle sektorille. Julkisen sektorin työpaikat ovat olleet houkuttelevia anteliaiden palkkojen ja lomien sekä lyhyen työajan ansiosta. Yksityistä sektoria on pyöritetty etupäässä ulkomaalaisten voimin, joita Qatarissakin on reilut 80 prosenttia väestöstä.

Kaasu johtaa epäsuorasti mielikuvaan Qatarin kriisistä. Qatarilla on suuri kaasukenttä yhdessä Iranin kanssa, joka taas on alueen muiden maiden arkkivihollinen. Alueen maista Saudi-Arabia, Arabiemiirikunnat, Bahrain ja Egypti katkaisivat suhteensa Qatariin kesäkuussa 2017 syyttäen maata terrorismin tukemisesta. Terrorismin katsotaan tulevan alueella erityisesti Iranin shiiapiireistä sekä Muslimiveljeskunnan taholta. Kriisin seurauksena rajat ym. maiden ja Qatarin välillä suljettiin ja maataloustuotteiden sekä tavaroiden tuonti rajojen yli Qatariin pysähtyi hetkessä.

Mitä Qatar tarjoaa suomalaisille yrityksille?

Suomi ja erityisesti suomalainen koulutus tunnetaan maassa. Kruununjalokivemme on Qatar Finland International School, jonka erittäin hyvä maine lisää maamme tunnettuutta. Koulussa työskentelee tällä hetkellä noin 40 suomalaista opettajaa.

Nyt kun Qatar Airwaysillä on kaksi päivittäistä suoraa lentovuoroa Dohasta Helsinkiin, on meillä hyvät mahdollisuudet herättää qatarilaisten ja maassa asuvien ulkomaalaisten mielenkiinto Suomea kohtaan matkailumaana. Monet kun karkaavat maasta pois äärimmäisen kuumina kesäkuukausina.

Vaikka Qatarin kriisin aiheuttama tuontityhjiö on jo melkein täyttynyt, on suomalaiselle huippuosaamiselle tilaa. Potentiaalisia sektoreita ovat muun muassa cleantech, terveys, koulutus ja maatalous. Qatar ei ole helppo markkina ja useilla suurilla mailla on pitkät ja intensiiviset kauppasuhteet Qatariin. Maa on kuitenkin nyt muuttunut ja muuttumassa – uusien suomalaisten avauksia aika on nyt.

Suurlähettiläämme Riitta Swanin blogikirjoitus  löytyy kokonaisuudessaan täältä(Linkki toiselle web-sivustolle.).