Arabiemiraatit tähyää ydin- ja aurinkoenergiaa

Arabiemiraatit pyrkii profiloitumaan edelläkävijänä ilmasto- ja energia-asioissa. Tavoitteena on, että viiden vuoden kuluessa 30 prosenttia energiasta on hiilineutraalia. Pyrkimys pienentää hiilijalanjälkeä tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille.

Persianlahden öljyntuottajamaiden suhde ilmastopolitiikkaan on vuosien varrella vaihdellut. Alkuun maaryhmä pyrki, Saudi-Arabian johdolla, tukeutumaan ilmastonmuutoksen epävarmuuteen ja sen todisteluun.

Suhtautuminen on kuitenkin muuttunut, ja sittemmin näkyvimmän roolin on ottanut Arabiemiraatit. Kestävästä kehityksestä ja uusiutuvan energian tukemisesta on tullut tärkeä osa sen julkisuusdiplomatiaa.

Tästä näkyvimpiä esimerkkejä ovat kansainvälisen uusiutuvan energian järjestön IRENAn (International Renewable Energy Agency) päämajan perustaminen Abu Dhabiin sekä hiilineutraaliutta tavoittelevan kaupunginosan Masdar Cityn rakentaminen. Masdarista on pyritty tekemään cleantech-yritysten keskittymää. Alkuvuodesta ympäristö- ja vesiministeriö nimettiin ilmastonmuutos- ja ympäristöministeriöksi.

Ydinvoimaa rakenteilla

Arabiemiraatit on asettanut tavoitteeksi, että viiden vuoden kuluessa jopa 30 prosenttia sen energiasta olisi hiilineutraalia. Keskeisessä osassa on ydinenergia.

Abu Dhabin emiirikunnan länsiosassa rakennetaan yhteistyössä Etelä-Korean kanssa neljää ydinreaktoria, joiden on tarkoitus valmistua vuosien 2017–2020 aikana. Ne korvaavat maakaasua ja tuottavat arviolta neljäsosan energiantarpeesta vuonna 2020. Uusiutuvista energian lähteistä keskeisin on aurinkoenergia.

Tuista eroon

Öljyn hinnan pysyttelyn alhaisella tasolla voi nähdä myös tervehdyttävänä tekijänä. Arabiemiraateissa tilanne on johtanut keskusteluun erilaisten tukien karsimisesta. Polttoaine, sähkö, kaasu ja vesi ovat pitkään olleet edullisia ja kulutus sen mukaista. Hiilijalanjälki Arabiemiraateissa on ollut yksi maailman suurimpia.

Polttoaineen hinnan säännöstelyä vapautettiin viime vuoden elokuussa, ja nyt keskustellaan muista tuista. Energiaministeri Suhail Al Mazrouei totesi hiljattain, että kuluttajien tulisi maksaa todellista hintaa. Aurinkoenergiapuolella toivotaan, että tuista luopuminen johtaisi lisäinvestointeihin uusituvassa energiassa.

Dubaihin aurinkopaneelit joka katolle

Emiirikuntien välillä on nähtävissä eroja. Dubain suunnitelmat ovat kunnianhimoisemmat kuin Abu Dhabin, sillä sen energiaomavaraisuus on heikko.

Dubai on panostanut aurinkovoimaan ja pyrkii saamaan siitä neljäsosan energiantarpeestaan vuoteen 2030 mennessä. Dubain hallitsija sheikki Mohammad bin Rashid Al Maktoum ilmoitti viime vuoden lopulla, että jokaisen rakennuksen katolle tulee saada aurinkopaneeleja. Jos kunnianhimoinen tavoite – saada 5000 MW aurinkoenergiasta – toteutuu, Dubaista tulee yksi Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan suurin aurinkoenergian tuottaja.

Naapuriemiirikunnan aktiivisuus on saanut eloa myös Abu Dhabin suunnitelmiin. Samoin pienemmissä emiirikunnissa on menossa pienimuotoisempia uusiutuvan energian projekteja.

Energiasyöpöt rakennukset kuriin

Muutokset energiamarkkinoilla ja pyrkimys kestävämpään kehitykseen tarjoavat liiketoimintamahdollisuuksia: aurinkoenergia, jätehuolto, kierrätys, erilaiset jätteestä energiaksi -ratkaisut ja veden säästäminen nähdään keskeisinä.

Myös rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on asia, johon on kiinnitetty huomiota hallitusta myöten. Valmisteilla on laki, jonka pohjalta rakennukset on tarkoitus koota tietokantaan ja asettaa niille kulutustavoitteita.

Eveliina Saarinen

energia
kauppa