Suomi vastaa humanitaarisen avun tarpeisiin lähes 70 miljoonan euron tukipaketilla

Tuesta neljä miljoonaa suunnataan Jemeniin, jossa humanitaarinen kriisi on tällä hetkellä maailman pahin ja avun tarpeessa yli 80 prosenttia väestöstä.

Vuoden 2019 ensimmäisessä humanitaarisen avun varainjaossa Suomi myöntää ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen päätöksellä 68,35 miljoonaa euroa YK:n avustusjärjestöille, Punaisen Ristin liikkeelle ja suomalaisille kansalaisjärjestöille. Summasta 35,5 miljoonaa on yleistukea, jonka käytöstä avustusjärjestöt voivat päättää nopeasti ja joustavasti.

Alueellisesti merkittävimmät kohteet ovat Lähi-idän ja Afrikan humanitaariset kriisit, joihin myönnetään yhteensä 29,5 miljoonaa euroa. Tästä puolet kohdistuu Lähi-itään ja puolet Afrikkaan. Lisäksi Suomi suuntaa humanitaarista tukea Afganistaniin, Bangladeshiin ja Ukrainaan yhteensä 3,2 miljoonaa euroa.

Jemenissä apua tarvitsee 24 miljoonaa ihmistä, mikä on yli 80 prosenttia maan väestöstä. YK:n apulupauskokouksessa Genevessä 26. helmikuuta Suomi ilmoittaa 4 miljoonaan euron tuesta Jemeniin. Tuki nousee miljoonalla eurolla viime vuoteen verrattuna. Apu kanavoidaan Maailman ruokaohjelma WFP:n, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja Pelastakaa Lapset -järjestön kautta.

”Suomi kantaa vastuuta hädän lievittämisestä ja humanitaarinen apu on siihen luotettava ja tehokas keino. Haluamme auttaa ja kehittää avustusjärjestöjen työtä joustavan yleisrahoituksen avulla. Kumppanijärjestömme ovat läsnä kaikissa merkittävissä kriisitilanteissa”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Humanitaarisen avun tarve on tällä vuosikymmenellä kasvanut tuntuvasti maailmanlaajuisesti. Suurin osa avustustyöstä tapahtuu pitkittyneiden kriisien yhteydessä. YK:n apuvetoomusten yhteenlaskettu loppusumma on tänä vuonna noin 20 miljardia euroa ja apua tarvitsee noin 130 miljoonaa ihmistä 42 maassa. Maakohtaisen tuen ohella Suomi tukee avustusjärjestöjen toiminnan suunnittelun ja toimeenpanon tehostamista monivuotisen yleisrahoituksen avulla.

Kansainvälisistä järjestöistä Suomen rahoituskohteita ovat YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, Maailman ruokaohjelma WFP, kansainvälinen Punaisen Ristin liike, YK:n katastrofiriskijärjestö UNISDR, YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA ja YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA. Lisäksi Suomi rahoittaa YK:n keskitettyä hätäapurahasto CERFiä.

Suomalaisista kansalaisjärjestöistä humanitaarista rahoitusta saavat Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Punainen Risti, Fida, Plan, World Vision ja Pelastakaa Lapset.

Lisätietoja: Claus Lindroos, humanitaarisen avun ja politiikan yksikkö p. 040 132 1416; Juha Kirstilä, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja p. 040 552 8200

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]