Suomi mainittu! -podcast: Tiukasti tasa-arvon asialla

10 vuotta kriisimaissa saa katsomaan tasa-arvoa toisin silmin, tasa-arvoasioiden suurlähettiläs Anne Meskanen sanoo.

Anne Meskanen on työskennellyt Syyriassa, Kosovossa ja Afganistanissa. Syyriasta käsin hoidettiin tuolloin myös Irakin, Jordanian ja Libanonin asioita. Kaikki maita, joista Suomessa tällä hetkellä puhutaan paljon.

Syyria vuonna 2007 oli täysin toinen maa kuin nyt. ”Nautin kolme ja puoli vuotta rauhasta.”

Meskasen mukaan kaikissa näissä maissa naisena pärjäsi hyvin. ”En kokenut koskaan, että sukupuoli olisi ollut este millekään asialle edes Afganistanissa”, hän sanoo.

Seksuaalisen väkivallan uhrien auttamiseksi Kosovossa tehty työ tekee Meskasen edelleen ylpeäksi. EU:n oikeusvaltio-operaatio EULEXin suomalaisnaiset olivat mukana ajamassa naisten asemaa. Tärkeä osa työtä oli naisten taloudellisen aseman parantaminen.

Mehiläispesien sijaan autoimme heitä perustamaan osuustoimintameijerin, hän kuvaa suuntautumista pienestä piperryksestä tuloa tuottavaan toimintaan.

Suoraa puhetta epäkohdista Afganistanissa

Kosovosta matka jatkui vuonna 2015 Afganistaniin, jossa Meskasen kahta ensimmäistä vuotta väritti muuttoliikekriisi.

Seksuaalisen väkivallan uhrien tukeminen Afganistanissa oli arka aihe, josta avunantajien on vaikea puhua. Väkivalta ei kohdistu pelkästään naisiin, vaan uhreina ovat esimerkiksi ”teepojat”. He ovat korkeiden poliisipäälliköiden palvelijoina ja joutuvat näiden hyväksikäyttämiksi.

Tähän yritettiin Meskasen mukaan vaikuttaa EU:n kautta.

Toinen arka aihe Afganistanissa ovat seksuaalivähemmistöt. Heitä onnistuttiin auttamaan terveysprojektin kautta. Hanke toimi peittona sille, että heidän luokseen päästiin.

”Pitää uskaltaa, meillä avunantajilla pitää olla varaa muuhunkin kuin hyssyttelyyn”, Meskanen sanoo. Asioista pitää hänen mielestään pystyä puhumaan oikeilla nimillä, jotta ne muuttuisivat.

”Aina ei voi olla diplomaattinen. Minä en ollut diplomaattinen.”

Kauneimman kiitoksen suorapuheisuudesta hän kertoo saaneensa hallituksen edustajilta: ”Sinä, Anne, pidit meitä aina normaaleina ihmisinä, kun puhuit meidän suuntaamme kriittisesti”.

Meskasen oli Afganistanissa vaikea hyväksyä sitä, että tytöt ja pojat erotellaan pienestä pitäen. Hän pitää pelkästään naisille tarkoitettua yliopistoa huonona ajatuksena.

”Onko oikein, että ainoa nainen, johon nuorella miehellä on jonkinmoinen suhde, on äiti?” hän pohtii.

Tasa-arvosuurlähettiläänä Meskasen tavoitteena on tehostaa Suomen globaalivaikuttamista. Hieno termi pitää sisällään monenlaisia, kipeitäkin asioita.

Tasa-arvosta puhuminen on hänen mukaansa osittain sanahelinää. ”Jos ei ole henkilöresursseja ja rahaa, kaikkia keinoja ei ole käytetty.”

Suomi mainittu! -podcast löytyy myös iTunesista(Linkki toiselle web-sivustolle.). Seuraava podcast ilmestyy huhtikuussa, ja sen aiheena on arktinen yhteistyö. 

sosiaalinen sukupuoli