Koronavirustilanne Kambodžassa

Ulkomaalainen tarvitsee maahantuloa varten etukäteen tai rajalla hankitun (visa on arrival) viisumin. Rokotettujen tulee esittää todistus täydestä koronarokotussarjasta. Rokottamattomien ja osittain rokotettujen pakollisesta maahantulokaranteenista on luovuttu, mutta heiltä otetaan maahan saavuttaessa koronapikatesti. Kasvosuojaimen käyttöä edellytetään monin paikoin. Ulkomaalaisilta edellytetään myös rekisteröitymistä. Kansainvälisiä lentoyhteyksiä on lisätty ja matkustaminen Kambodžaan/Kambodžasta myös Thaimaan kautta on mahdollista.

Matkustaminen korona-aikana sisältää tartunta- tai altistumisriskin. Matkailijoiden tulee noudattaa Kambodžan viranomaisten säännöksiä sairastuneiden ja altistuneiden hoitotoimista ja -paikoista. Näihin säännöksiin eivät Suomen edustustot voi vaikuttaa. Suunnittele matkasi huolella myös näiden riskien osalta sekä selvitä tarkoin vakuutusehtosi.

Koronatilanteen mahdollisesti heikentyessä ovat muutokset mahdollisia palveluissa ja liikkumisessa hyvin nopealla aikataululla. Seuraa tiedotusvälineitä ja viranomaisten tiedotuksia. Tee matkustusilmoitus osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Maahantulosäännökset

Maahantulijoilta edellytetään Kambodžan viisumia. Sähköisen e-turistiviisumin hakumahdollisuus on avattu uudelleen 19.10.2021 lukien. Rajalla saatavat viisumit (visa on arrival) on otettu uudelleen käyttöön lento- maa- ja meriteitse maahan saapuville rokotetuille ja rokottamattomille maahantulijoille 17.3.2022 lähtien pandemiaa edeltävin edellytyksin

Rokotettujen maa-, ilma- tai vesiteitse maahan saapuvien tulee esittää todistus täydestä koronarokotussarjasta ml. rokotuspäivämäärät ja rokotteen nimi. 

Rokottamattomien ja osittain rokotettujen pakollisesta maahantulokaranteenista on luovuttu 11.7.2022 lähtien. Heiltä otetaan kuitenkin maahan saavuttaessa omakustanteinen koronapikatesti. Testituloksen ollessa negatiivinen, voi maahantulija matkustaa vapaasti Kambodžassa. Positiivisen testituloksen saaneet ohjataan joko kotihoitoon tai sen puuttuessa eristykseen viranomaisten määrittämissä paikoissa. Vakavista koronaoireista kärsivät ohjataan omakustanteiseen sairaalahoitoon. 

Kambodža luopui marraskuussa 2021 pakollisesta vakuutusvaatimuksesta maahantulon yhteydessä. Ilman kattavaa vakuutusta sairastapauksissa voi olla kuitenkin erittäin kallista. Huolehdi vakuutusturvasi kuntoon ennen matkaa. Covid-19 –kuluja kattava vakuutus on mahdollista ottaa lähtömaan lisäksi edelleen myös aiemmin pakollisesta Forte Insurance –vakuutuskonsortiosta.

Kambodžan viranomaiset myönsivät koronapandemian seurauksena 1.1.2020 jälkeen maahan turistiviisumilla (T) saapuneille automaattisen viisumin voimassaolon pidennyksen siihen asti, kunnes matkailijat pääsevät poistumaan maasta. Viranomaiset ovat ilmoittaneet tämän järjestelyn päättymisestä 22.4.2022 lähtien. Kansainvälisten lentoyhteyksien lisäännyttyä myös maasta poistuminen on helpottunut. Tämän johdosta turistiviisumilla (T) maassa olevien viisuminylityssakkojen vapauksesta on niin ikään luovuttu 22.4.2022 lähtien.

Lisätietoja:

Ulkomaalaisten rekisteröintivelvollisuus

Kambodžan maahantuloviranomaiset edellyttävät maassa olevien ulkomaalaisen rekisteröintiä FPCS-järjestelmään (Foreigners Present in Cambodia System). Rekisteröinti on edellytys myös viisumin voimassaolon jatkamiselle. Määräys koskee kaikkia Kambodžassa olevia ulkomaalaisia, niin matkailijoita kuin maassa asuvia.

Rekisteröintivelvollisuus on maahantuloviranomaisten mukaan ulkomaalaisen vuokranantajalla tai hotellilla. Ulkomaalaisen tulee rekisteröityä itse, jos vuokranantajaa tai hotellimajoitusta ei ole. Majoituspaikasta kannattaa varmistaa, että rekisteröinti on tehty.

Rekisteröityä voi maksuttomalla FPCS-sovelluksella, jonka voi ladata iOS(Linkki toiselle web-sivustolle.) –tai Android(Linkki toiselle web-sivustolle.)-puhelimiin. Maahantuloviranomaisten ohjevideo (kuvaohjeet englanniksi): https://youtu.be/rV1Mh9j9Rss(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ole yhteydessä Kambodžan suurlähetystöön lähtömaassasi selvittääksesi, mitkä ovat maahantulosi edellytykset ja tarvittavat asiakirjat Kambodžaan matkustusta varten. Suomesta matkustavat henkilöt voivat olla yhteydessä Kambodžan Lontoon-suurlähetystöön https://www.cambodiaembassyuk.org/(Linkki toiselle web-sivustolle.) 

Lisätietoja:

Liikkuminen

Kambodžan sisällä matkustaminen on mahdollista.

Koronatilanteen mahdollisesti heikentyessä voidaan liikkumista sekä pääsyä kuitenkin rajoittaa alueille/alueilta, joissa tartuntariski on suuri. Tarkista etukäteen matkakohteesi rajoitukset. Varaudu rokotustodistuksen esittämiseen ja terveysseulontoihin. Rajoituksia ja muutoksia niihin voidaan asettaa hyvin nopealla aikataululla.

Phnom Penhin, Siem Reapin ja Sihanoukvillen lentokentät ovat auki. 

Matkaliput kannattaa hankkia suoraan lentoyhtiöltä tai matkatoimistojen kautta, ja selvittää myös kauttakulku- ja kohdemaahan tarvittavat asiakirjat ml. koronatestitodistukset ja niihin liittyvät aikarajat. Eurooppaan voi edustuston tiedon mukaan lentää kauttakulkumatkustajana ainakin Bangkokin, Soulin ja Singaporen kautta.

Käytä kasvosuojainta ja noudata fyysistä etäisyyttä. Jos matkustat lentokoneella, tutustu lentoyhtiön COVID-19-ohjeisiin.

Matkanjärjestäjät voivat asettaa rajoituksia matkustajien määrään.

Lisätietoja:

Terveys

Kambodžan terveydenhoidon kantokyky on heikko. Jos sairastut tai epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita Kambodžan terveysministeriön hotline-numeroon 115 tai terveysministeriön numeroihin 012 825 424, 012 488 981 ja 012 836 868.

Palvelua saa englanniksi ja khmeriksi. Hoito on ulkomaalaisille pääsääntöisesti maksullista.

Sairastuneiden ja altistuneiden matkailijoiden tulee noudattaa Kambodžan terveysviranomaisten ohjeistusta tarvittavista hoitotoimista sekä mahdollisista  karanteeniajoista ja -paikoista.

Käytä kasvosuojainta, noudata fyysistä etäisyyttä ja huolehdi käsihygieniasta kaikkialla.

Maahantuloluvan saaneiden tulee rekisteröityä FPCS-järjestelmään (Foreigners Present in Cambodia System) maksuttomalla FPCS-sovelluksella. Järjestelmän kautta voidaan jäljittää ulkomaalaisia mahdollisissa COVID-19-tartuntatapauksissa.

Viranomaisten COVID-19 -ohjeistuksen noudattamatta jättämisestä voi ulkomaalaisille seurata sakko- tai vankeusrangaistus ja lisäksi maastakarkotus.

Rokotuksista

Kambodžan kansallinen rokotusohjelma käynnistyi jo keväällä 2021 myös maassa asuville ja työskenteleville ulkomaalaisille. Tiedustele rokotusmahdollisuuksia käyttämältäsi terveydenhuoltopalvelun tarjoajalta tai asuinkuntasi terveysviranomaisilta.

Suomessa koronarokotusten järjestäminen ja antaminen on annettu kuntien vastuulle ja tehtäväksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut suosituksen kunnille kotikunnattomien rokotusmahdollisuudesta.

Rokotusmahdollisuudesta on poissuljettu matkailijat ja lyhytaikaisesti maassa olevat. Näitä määritelmiä ei ole täsmennetty. Rokotuskunta arvioi kotikunnattoman edellytykset saada koronarokote Suomessa ja tekee lopullisen päätöksen rokotusoikeudesta.

Ennen mahdollista matkaa Suomeen, on hyvä olla yhteydessä oleskelukuntaan Suomessa, tiedustella rokotusmahdollisuutta sekä eri ikäryhmien rokotusjärjestystä.

Suomen suurlähetystöillä ei ole koronarokotteita saatavilla. Kambodžassa ja Suomessa rokotukset järjestetään niin oman maan kansalaisille kuin ulkomaalaisille kansallisten rokotussuunnitelmien ja –järjestysten mukaisesti.

Lisätietoja:

Palvelut

Palvelut ovat pääosin auki. Vaikka Kambodžan sisäinen matkailu on lähtökohtaisesti mahdollista, ovat useat hotellit vielä kiinni, ja tarjonta avoinna olevien kesken vaihtelee maakunnittain. Nähtävyydet saavat olla auki, mutta tarkista etukäteen kohteen aukioloajat.

Edustuston asiakaspalvelu

Kambodžassa on Suomen kunniakonsulaatti.

Suomen kunniakonsulaatti, Phnom Penh
Kunniakonsuli Timo Järvinen

Exchange Square
Floor 14, Regus/Room 1448
Street 106, #19-21
Phnom Penh 120211

Puh.               +855 23 972 325
Matkapuh. +855 98 378 262

Sähköposti: [email protected]

Asiointi ajanvarauksella sähköpostitse tai matkapuhelinnumeroon.

Myös Suomen Bangkokin-suurlähetystöön voi olla yhteydessä puhelimitse +66 2 207 8700, tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected]

Virka-ajan ulkopuolella voit ottaa yhteyttä Suomen ulkoministeriön päivystyskeskukseen: +358 9 1605 5555.

Lisätietoja:

Suomen suurlähetystö, Bangkok – Suomen Phnom Penhin –kunniakonsulaatin konsulipalvelut (suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi)

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].